SAMFERDSEL

Lite likhet med Fornebu

Atle Abelsen
9. sep. 2004 - 08:00

IT Fornebu har etter en stille periode kommet godt i gang med å fylle opp kvadratmeterne på Terminalbygget med små og mellomstore bedrifter og foretak. Administrerende direktør Per Kr. Jacobsen kjenner godt til Ørestad-prosjektet, men ser ikke helt hvilke erfaringer vi kan trekke over Skagerrak.

- Det finnes mange forskjellige prosjekter liknende IT Fornebu i mange land. Noen er mer relevante for oss, andre mindre. Ørestad er interessant i seg selv, men har liten relevans for det vi holder på med.

Han er ikke sikker på om Ørestad bare er en solskinnsfylt suksesshistorie, men peker på en viktig forskjell til prosessen rundt Fornebu: - Jeg skulle virkelig ønske at vi hadde hatt den samme politiske konsensus om dette her i Norge. De som setter rammebetingelsene deler seg i to leire, og de som ikke vinner fram i første omgang gir seg ikke. Dermed får vi stadig omkamper om beslutninger.

Tålmodighet

Arkitekt og spesialrådgiver Pedro Ardila i Bærum kommune jobber spesielt med kommunens engasjement på Fornebu, og han er av en annen oppfatning. - Det er helt klart mye nyttig erfaring å trekke fra Ørestad-prosjektet. De har holdt på med planleggingen og byggearbeidene mye lenger enn oss. Vi var faktisk på befaring i Danmark i midten av august, og de rådet oss til å ha is i magen og ikke forvente at alle brikkene faller på plass med en gang.

Ardila peker på at de planlegger å bygge 500 boliger i året i seks år. - Danskene syntes dette hørtes i overkant ambisiøst ut. De har hatt en mye langsommere utbyggingstakt. Danskene har hatt et 30-års-perspektiv på dette, mens vi har satt oss mål å klare det på tolv!

Fornebu-utbyggingen følger Ørestad på ett punkt: En overordnet utbyggingsplan. - Vi følger utbyggingsplanen til arkitektkontoret Helin & Sitonen ganske til punkt og prikke, forsikrer Ardila.

Danskenes besluttsomhet når de skulle bygge bane, ville han gjerne hatt også her.

- Vi føler alle frustrasjon over at vi fremdeles ikke er enige om vi skal ha bane eller ei, hvordan den skal finansieres eller når den kan bygges, sukker han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.