T2

Lite grønn elektronikk

Greenpeace gir en gang i kvartalet ut rapporten ”Guide to greener electronics.”

Går ned

Som i forrige utgave er det Nokia som denne gang topper listen, men finnenes score går ned fra 7,0 til 6,9 på tierskalaen.

Finnene gjør det best på behandling og utfasing av bromerte flammehemmere, PVC og andre kjemikalier og bruk av fornybar energi, og får også pluss for et godt produktreturneringsprogram.

Nokia trekkes for å ha høye CO2-utslipp og for å gjøre lite for å redusere dem.

Dårlige spillselskaper

De største forbedringene er det Motorola, Toshiba og Sharp som har gjort. Sony Ericsson klatrer også til andreplass, mens det fortsatt er Nintendo og Microsoft som ligger desidert sist.

Nintendo scorer fattige 0,8 miljøpoeng, og får stryk på nesten alle områder. Mye av kritikken kommer imidlertid på at Nintendo ikke oppgir tall og statistikk, som i rangeringen gir lavest poengsum.

I tillegg bruker spillprodusenten fortsatt PVC i sine produkter, og har ikke fastsatt noen endelig dato for utfasing.

Flinkest på retorikk

– Dessverre ser det ut som elektronikkindustrien er mye flinkere på retorikken enn praksisen, som viser at utslippene må kuttes drastisk, sier Henrik Pedersen, kampanjeleder i Greenpeace Norden, i en pressemelding.

For å bli grønn, må selskapene gjøre noe med energibruket, redusere antallet giftige komponenter i produktene sine og forbedre resirkuleringen av forkastede produkter.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.