KRAFT

– Lite driv i NVE

IKKE GODT NOK: Kraftprodusentene gir under middels karakter i sin vurdering av NVE som drivkraft i samfunnsutviklingen innen stasjonær energibruk.
IKKE GODT NOK: Kraftprodusentene gir under middels karakter i sin vurdering av NVE som drivkraft i samfunnsutviklingen innen stasjonær energibruk. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Øyvind LieØyvind Lie
31. mai 2011 - 07:14

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kommer relativt godt ut på de fleste punktene i en brukerundersøkelse de har fått Sentio Research til å gjennomføre.

Men i rollen som drivkraft i samfunnsutviklingen kommer NVE til kort, ifølge representantene fra kraftbransjen som er spurt.Lav score

På en skala fra 0 til 100 gir kraftprodusentene kun 43 poeng i sin vurdering av i hvilken grad NVE er en drivkraft i samfunnsutviklingen innen stasjonær energibruk (all energibruk utenom transport), mens nettselskapene gir 48.

Medarbeidere fra energiselskaper (som driver med fjernvarme eller både nett og kraftproduksjon), gir kun 38 poeng.

Les også: Utlendinger kjøper mer «ren» strøm

Fagekspertise

NVEs opptreden som fagekspert i samfunnsdebatten får også relativt dårlig score. Nettselskapene gir 55 poeng, kraftprodusentene gir 61, mens energiselskapene gir 46 poeng.

Svarene stemmer godt overens med resultatet fra forrige undersøkelse som ble gjennomført i 2007.

Ny kraftlinje: Kraftlinje stoppes av komposittprotest

Ønsker endring

NVEs kommunikasjonsdirektør Bjørn Svenungsen
Bjørn Svenungsen. NVE
NVEs kommunikasjonsdirektør Bjørn Svenungsen sier NVE er en aktiv og faglig premissleverandør for regjeringen, også innen energibruk.

– Undersøkelsen forteller oss ikke hva som ligger bak svarene, men vi vil arbeide for at NVE i enda større grad enn i dag også skal oppfattes som en drivkraft i samfunnsutviklingen på dette feltet, sier Svenungsen.Krevende nøytralitet

Han mener undersøkelsen indikerer at NVE bør bli bedre til å synliggjøre sin faglige rolle, og å forklare kompliserte sammenhenger.

– NVE har mye å gå på hva gjelder å bli mer synlig i samfunnsdebatten, hvor vi må basere oss på faglige, nøytrale argumenter og ikke fremstå som en politisk meningsbærer. Det er en krevende balanseøvelse i det offentlige rom, sier Svenungsen.

Les også:

4 MW mer vindkraft i fjor

Norge svært godt egnet for grunnvarme

Vil ikke utrede magasinsituasjonen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.