TRAFIKK OG ITS

Litauen innfører mobilforbud i fotgjengerfelt

Fotgjengere i Litauen har fått en ny grunn til å løfte blikket fra mobilen når de går i byen. Nå innfører nemlig myndigheten mobilforbud i fotgjengerfelt.

Også fotgjengere må la mobiltelefonen ligge når de begir seg ut i trafikken i Litauen.
Også fotgjengere må la mobiltelefonen ligge når de begir seg ut i trafikken i Litauen. Illustrasjonsfoto: Wilma Nora D. Nygaard/NTB scanpix
NTB
4. okt. 2018 - 10:38

Av hensyn til egen sikkerhet er det allerede lurt å rive seg løs fra telefonen og følge med på trafikken før man krysser gaten. Det nye er at man også bør gjøre det av hensyn til lommeboken. Den som bryter det nye mobilforbudet kan ende med en bot på 40 euro, tilsvarende snaut 400 kroner.

Målet med den nye loven er å redusere antall trafikkulykker. I fjor mistet 68 fotgjengere livet i trafikken i Litauen. Det er mye i et land med bare 2,8 millioner innbyggere. landet ligger på tredjeplass på listen over EU-land med høyest dødelighet i trafikken; bare i Romania og Latvia står det dårligere til.

Det er ikke klart hvor mange av dødsulykkene på latviske som skyldes mobilbruk.

Honolulu i den amerikanske delstaten Hawaii innførte allerede i fjor et lignende forbud. der er det forbudt å sende eller lese tekstmeldinger, men ikke å snakke i telefonen.

LES OGSÅ: Lite skjer med parkeringsforholdene på Dombås

LES OGSÅ: Samferdselsdepartementet har delt ut fire millioner til lokale trafikksikkerhetstiltak

LES OGSÅ: Aventi vil være midt i informasjonsflyten mellom veg og bil

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.