BYGG

Lisebergs nye storsatsing brant i over et døgn – en person savnet

Liseberg-sjef Andreas Andersen sier de ikke har oversikt over konsekvensene av storbrannen ennå. En person er fortsatt savnet etter brannen. 

Det brant tirsdag morgen fortsatt i det nye badelandet som var under oppføring i fornøyelsesparken Liseberg i Göteborg. Dette bildet er fra mandag morgen.
Det brant tirsdag morgen fortsatt i det nye badelandet som var under oppføring i fornøyelsesparken Liseberg i Göteborg. Dette bildet er fra mandag morgen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/NTB
13. feb. 2024 - 12:47

– Vi er dypt berørt og rystet, sier Andersen.

Fornøyelsesparkens storsatsing, vannparken Oceana, har fått store skader i brannen, som brøt ut tidlig mandag. Ett døgn senere brant det fortsatt. En person er savnet.

– Akkurat nå er ikke fokuset vårt på økonomien og de materielle skadene, men på menneskene som er berørt av brannen, sier Andersen. Han holdt tirsdag en pressekonferanse om situasjonen.

– Siden vi har blitt informert om at en kollega som jobbet på Liseberg fortsatt er savnet, er det hos ham og hans familie vi har tankene våre, sier Liseberg-sjefen.

Været fortsetter å herje i Norge. I helgen er det ventet både store snømengder, kraftig vind og lyn flere steder i landet
Les også

Farevarslene hagler flere steder i landet – Vegvesenet advarer

Storsatsing

Oceana skulle etter planen ha åpnet til sommeren og har en prislapp på rundt 1,2 milliarder kroner. Store deler av badelandets bygninger er imidlertid totalskadd i brannen.

– Mange lurer på hva som nå skjer. Det enkle svaret er at det vet vi ikke. Vi har ikke oversikt over konsekvensene, sier Andersen, og fortsetter:

– Samtidig kan jeg love at vi kommer til å se framover med besluttsomhet og håp.

Redningstjenesten i Göteborg opplyste tirsdag at de til tross for de store skadene, hadde klart å redde enkelte deler av badelandet. Ifølge redningsleder Svante Carlsson dreier det seg om garderober, kafeer, personalrom og driftsarealer.

Skadene er store etter brannen i Lisebergs nye vannverden Oceana i Göteborg. <i>Foto:  Björn Larsson Rosvall/TT/NTB</i>
Skadene er store etter brannen i Lisebergs nye vannverden Oceana i Göteborg. Foto:  Björn Larsson Rosvall/TT/NTB

Ukjent årsak

Tirsdag morgen hadde brannmannskaper fortsatt ikke kunnet ta seg inn i enkelte deler av den brennende bygningen. Redningsleder Lotta Molander sa imidlertid til Expressen at det ikke lenger var spredningsfare.

– Omfanget av brannen har minket betydelig, men det brenner fortsatt i enkelte deler av konstruksjonen. Derfor tar dette tid. Risiko for ras gjør også arbeidet vanskelig, sa hun.

Mannen som er savnet arbeidet på anlegget som var under oppføring, men det er ikke fastslått med sikkerhet at han befant seg inne i bygningen da brannen brøt ut.

Årsaken til brannen er ennå ikke fastslått, men etterforskningen er i gang. De første opplysningene kan tyde på at den brøt ut ved en vannsklie. Deretter oppsto en branngasseksplosjon, ifølge Per Nyqvist i redningstjenesten.

– Spesialister skal vurdere brannårsaken og vitner skal avhøres. Det kommer til å kreve mangel ulike etterforskningsskritt for å finne ut av hendelsesforløpet. Siden får vi ut fra det se på om det kan være snakk om kriminell uaktsomhet – om noen har slurvet eller lignende, sier Magnus Clase, som er påtaleansvarlig ved den svenske riksenheten for miljø- og arbeidsmiljøsaker.

Tre enorme flytekraner er på plass ved den sammenraste broen i Baltimore.
Les også

Gigantkraner på plass ved kollapset bro

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.