NYHETER

Linker deg til diagnostikken

Glava i Askim er i gang med et pilotprosjekt for å teste ut fordelene med sensorer på IO-Link.

Eric Veng Andersen (t.v.) og Per Arne Wengen hos Glava tester IO-Link i stor skala.
Eric Veng Andersen (t.v.) og Per Arne Wengen hos Glava tester IO-Link i stor skala. Bilde:
22. jan. 2013 - 14:59
Vis mer

Glassullprodusenten har god erfaring med å være pioner innenfor kommunikasjonsteknologi her på berget.

 

Selskapet var først ute med Profibus DP tidlig på 1990-tallet, og har siden vært hekta på feltbussen. Glava er også glad i AS Interface, og var trolig først ute med global nødstopp på nettverket for et par år siden.

 

Fiks femmerbande

Eksempel på sensorer som deltar i testen.
Eksempel på sensorer som deltar i testen.

Nå er IO-Link på testbenken hos de handlekraftige østfoldingene. Automatiseringstekniker Per Arne Wengen og prosjektingeniør Eric Veng Andersen har fått med seg leverandørbransjen på et aldri så lite spleiselag. Oppskriften er enkel. Fire leverandører, Danyko (Turck), Elteco (Leuze), Pepperl+Fuchs og Siemens, stiller med utstyr og support. Glava fikser oppkopling og uttesting. Wengen forteller til Automatisering at han ser nytten med IO-Link for fjernprogrammering, for eksempel til rekonfigurasjon av parametre. Han viser oss et lite fuglereir av ledninger, men slik blir det gjerne på laben.

- Vi har koplet opp alle sensorene og kommuniserer med alle via et felles, pc-basert konfigurasjonsverktøy, forklarer han.

 

Sensorer som snakker

 

Det er tre ledere til hver sensor. I prinsippet kan eksisterende ledninger benyttes, noe som er kjekt for oppgradering av anlegg til givere med IO-Link. Selv om hastigheten ikke er i gigabitklassen (187 kbaud) og pakkestørrelsen er begrenset til 32 byte, er Eric Veng Andersen overbevist om at punkt-til-punkt-kommunikasjonen er mer enn rask nok. Han er spesielt ute etter å skaffe seg erfaring med diagnostikkmulighetene som konseptet byr på.

- Tenk om enkle sensorer kunne fortelle at de for eksempel er plaget med fuktighet. Da øker strømforbruket, og vi kan ta aksjon før den bryter sammen, kanskje med produksjonsstans som resultat, smiler Andersen.

 

Har sett lyset

Med IO-Link kan kontrastskanneren sende informasjon via konvensjonelle treledere.
Med IO-Link kan kontrastskanneren sende informasjon via konvensjonelle treledere.

Han trekker også fram at fotoceller blant annet kan fortelle når noe er feil med rikets tilstand.

- Fotoceller, med sender og mottagere, kan varsle dersom en av de to sensordelene har kommet ut av posisjon, forklarer Andersen.

- Om de får smuss på linsen kan de selv bestille renhold. Visse versjoner skiller også mellom reelle objekter, som de skal detektere, og andre fremmedlegemer som er for nærme eller for langt fra linsen. Da kan de melde fra om at noe kan være feil.

 

Revolusjon, igjen!

 

Prosjektingeniøren er ikke redd for å bruke store ord om potensialet for IO-Link når det kommer til maskinstyring.

- Det kan være den tredje revolusjonen, etter induktive givere og Profibus DP. For det er kanskje denne teknologien som skal til for å løfte oppetiden på maskiner de siste prosentene, avslutter Eric Veng Andersen.

 

IO-Flink!

 

Tabellen under viser at feltutstyret som Glava har satt under lupen byr på flust med funksjoner som er tilgjengelig via IO-Link. Det er ikke bare digitale (av/på) sensorer i testoppsettet. Analoge sensorer er også på plass, og det er også tilfellet for motorstartere.

 

En Siemens PLS med IO-Link mastermodul står for grensesnittet. Siemens har også bidratt med konfigurasjonsverktøy.

 

 

Produktnavn

Type/beskrivelse

Viktigste IO-Link-funksjoner

Leuze KRTM 3B/6.1121-S8

Kontrastskanner

Alle justeringer under oppstart, produksjon eller service kan gjøres direkte via IO-Link. Sensorkalibrering er ikke lenger nødvendig ved endring av emballasje i for eksempel en pakkelinje. Alle nødvendige prosessparametere for opptil 30 formater lagres i sensoren og kan forandres i løpet av få millisekunder via IO-Link. Et bredt spekter av diagnostikk kan også hentes frem via IO-Link. Utskifting av sensor er nå en «lek», alle relevante data blir automatisk sikkerhetskopiert og duplisert.

Leuze HRTR 46B/L4.23-S12

Direkte-

reflekterende fotocelle med bakgrunns-

avblending

To utganger med hvert sitt bit, et bit for advarsel med tanke på funksjonsreserve. Indikatordiode kan aktiveres og deaktiveres. Flere bit er tilgjengelige i sensoren som kan benyttes til skreddersøm av brukeren.

Leuze ODSL 96B M/L-S12

Optisk avstandsmåling

16 bit er tilgjengelig for avstandsmåling (mm). Via IO-Link kan en velge tre forskjellige målemetoder, standard, nøyaktighet og hastighet. Utover dette kan også filter for snitt- og middelverdi konfigureres. Aktivere og deaktivere laser via IO-Link. Diagnostikk.

Fordeler: Intet tap i konvertering av analoge signaler. Slipper analoge inngangskort for PLS. Egen software for parametersetting er ikke nødvendig, alt gjøres fra PLS. Diagnostikk hentes ut via PLS.

Leuze CML 700

Lysgardin for måling

Dette er et helt nytt produkt med IO-Link. Gardinen kan vise hvor mange lysstråler som er brutt, og dermed kalkulere høyde og hendelse, for eksempel bredden på et objekt. Lysgardinen kan også benyttes for hulldeteksjon.

Pepperl+Fuchs PMI14V-F112-U-IO-V31

Induktiv posisjonssensor,

0-14 mm rekkevidde, oppløsning 33um.

Oppsett av måleområde, diagnose på feilfunksjon.

Pepperl+Fuchs VDM28-8-L-IO/115b/136

Optisk avstandsmåling, distansesensor, to digitale utganger

Innstilling av settpunkter, overføring av måleverdi, optisk kvalitet og statusbit (avhengig av modell). Mulighet for å hente temperatur og hendelser.

Pepperl+Fuchs LGS100-300-IO/110/115b

Lysgitter for høydekontroll

Innstilling av inntil åtte grenseverdier, endring av oppløsning ved kryssing av lysstråler, Lys/mørk kobling, hysteresekontroll, retningsdeteksjon, tidsforsinkelse, undertrykkelse av små objekter, informasjon om objektstørrelse og -posisjon i diagnoseområdet, smuss på linsa, også i diagnoseområdet.

Pepperl+Fuchs UC1000-18GM90-E2-IO-V1

Ultralydføler 1000 mm rekkevidde. Transistorutgang

Innstilling av rekkevidde, endring av NO/NC (normalt åpen/lukket). Selskapet i gang med fullversjonsutgaver med flere egenskaper via IO-Link, blant annet innstilling av rekkevidde, fokusering av lydkjeglen, NO/NC (normalt åpen/lukket), hysteresemodul, koplingsmodus eller vindusmodus.

Siemens Sirius 3RA6400-1DB42

Kompaktstarter

Store mengder informasjon per enhet. Høyere informasjonstetthet gjennom gruppering av opptil fire startere (direktestart og dreie-/retningsvender) med kun tre ledninger. Praktisk kontroll fra skapdøren ved bruk av valgfritt kontrollpanel. Rask og enkel konfigurasjon. Konfigurasjon kan være integrert i selskapets TIA-portal.

Siemens Sirius 3RA2711-1AA00

Grensesnittmodul for kontaktorer

Som kompaktstarteren over.

Turck PS010V-304-LI2UPN8X-H1141

Trykkmåler

Tillater parametrisering og konfigurering fra PLS. Leser prosessverdi og diagnostiske beskjeder via IO-Link. Ingen spesielle krav til kabling. Kan bruke standard industrielle uskjermede kabler.

Turck TS-400-LI2UPN8X-H1141

Temperaturmåler

Som trykkmåleren over.

 

 

 

 

 

Kilder: Danyko, Elteco, Pepperl+Fuchs og Siemens.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.