BYGG

Link forlater Arkitektbedriftene

DRAMA: Fra møtet i mars der Siri Legernes varslet at Link var lite fornøyd med Arkitektbedriftene.  Odd  Degnæs fra DARK, til venstre, gir Siri Legernes støtte. Egil Skavang, bak til venstre, var kjent med at det ulmet da han tok jobben osm leder av Arkitektbedriftene. Jo Ulltveit-Moe, til høyre, fra  Asplan Viak er også enig i mye av kritikken.
DRAMA: Fra møtet i mars der Siri Legernes varslet at Link var lite fornøyd med Arkitektbedriftene. Odd Degnæs fra DARK, til venstre, gir Siri Legernes støtte. Egil Skavang, bak til venstre, var kjent med at det ulmet da han tok jobben osm leder av Arkitektbedriftene. Jo Ulltveit-Moe, til høyre, fra Asplan Viak er også enig i mye av kritikken.Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
19. des. 2011 - 16:36

I dag, mandag 19. desember, mottok Egil Skavang – administrerende direktør i Arkitektbedriftene – en lite hyggelig julehilsen.

Da sendte Siri Legernes, administrerende i Link, en e-post der hun melder at hennes selskap forlater organisasjonen med virkning fra årsskiftet.

Link har 250 ansatte, lokalisert med 16 kontorer i Norge og Sverige. Strategien sier at Link skal fortsette å være et nordisk selskap og være sterkt til stede i de store nordiske byene. De har også prosjekter i Asia, Øst-Europa og Midtøsten, og ansatte fra 19 nasjoner.

Les også: Arkitektbedriftene samler seg

Varslet utmeldelse

Utmeldelsen kom ikke som en stor overraskelse. I mars i år tok Legernes initiativet til et møte mellom administrasjonen i bransjeorganisasjonen og de største norske arkitektselskapene.

Meldingen var krystallklar: Vi er lite fornøyd med organisasjonen, uten tydelige endringer melder vi oss ut.

Les mer: Arkitektbedriftene går mot splittelse

Kritikken fra Legernes gikk først og fremst på at Arkitektbedriftene bruker for mye tid og krefter på å opptre som støtte- og opplæringsinstitusjon for de mindre selskapene og for lite tid på å fremme arkitektkontorenes syn overfor myndighetene og drive arbeid for bedre rammebetingelser.

Opprøret til Legernes fikk bred oppmerksomhet, og mange av de større bedriftene, flere av dem ikke medlemmer stilte både på dette første møtet og på etterfølgende møter for å diskutere framtiden til organisasjonen. Siri Legernes fikk støtte for sin kritikk.

Krevde endringer

– Jeg har tillit til Egil Skavang,(administrerende direktør i Arkitektbedriftene, red.anm.) men i løpet av høsten må vi se at det begynner å skje noe som gjør at det går mer i den retningen vi ønsker. Så gir vi dem vel et år, sa Legernes til Teknisk Ukeblad i mars i år.

– Så nå er du ikke fornøyd med utviklingen?

– Det sier seg selv, dessverre. Vi har hatt et møte i ledergruppen som bestemte at nå melder vi oss ut. Det er et uttrykk for at vi ikke ser at det går rett vei.

Les også: RIF + Arkitektbedriftene kan bli sant

Kaffen i halsen

Arkitektbedriftene har engasjert seg i kampen for at kommuner ikke skal stille for rigide krav om referansebygg. Skavang trekker frem eksempelet at kommuner krever at arkitektkontorer har tegnet tre skoler i løpet av de siste tre år for å få være med i konkurranse om nytt skolebygg.

Les saken: – Det nærmer seg lovbrudd

Siri Legernes har stikk motsatt syn enn sin egen organisasjon.

– Jeg synes det er flott at byggherrene stiller krav om at man har tegnet skoler før. Jeg forstår kravet om gjennomføringskraft, sa hun i mars.

I forrige uke gikk Egil Skavang hardt ut i Teknisk Ukeblad og kritiserte kommunenes bruk av lov om offentlige anskaffelser. Han trakk på nytt frem eksempelet med krav om å ha bygget tre skoler, og mente at slik bruk av loven er på grensen til lovbrudd.

– Jeg satte kaffen i halsen da jeg leste det intervjuet, men vår utmeldelse er et resultat av flere ting, sier Siri Legernes.

Les også:

Ikke serviceorganisasjon

Legernes skriver i en e-post til Egil Skavang at selskapet gjennom sitt medlemskap har forsøkt å bidra til å gi arkitektene en stemme i byggenæringen. Hun kritiserer Arkitektbedriftene for i for stor grad å være en serviceorganisasjon og skriver blant annet:

"Av mange grunner som handler om vår forretningsmodell og vårt selskaps utvikling har vi vært tydelige på at vi ønsker at foreningen Arkitektbedriftene dreier fra å være en serviceorganisasjon til hovedsakelig å være en næringspolitisk organisasjon og at vi har vært tydelig på at dette haster for oss, dersom medlemskap fortsatt skulle være interessant. "

Ironisk nok samtidig som konkurrenten Narud Stokke Wiig melder seg inn, etter 20 år utenfor:

Les mer: Narud Stokke Wiig tilbake i Arkitektbedriftene

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.