OLJE OG GASS

Lille Goliat byr på store utfordringer

NY STANDARD: Sevan Marine regner med at deres nye borerigg som Petrobras skal bruke i Meksikogolfen åpner et nytt marked for det norske selskapet.
NY STANDARD: Sevan Marine regner med at deres nye borerigg som Petrobras skal bruke i Meksikogolfen åpner et nytt marked for det norske selskapet. Bilde: ILL: SEVAN MARINE
Anders J. Steensen
27. feb. 2007 - 11:02

Bergen:Goliat består av to reservoarer, Realgrunnen og Kobbeformasjonen som ligger henholdsvis 700 1400 meter under havbunnen.

Begge reservoarene kjennetegnes av lave reservoartrykk, som igjen gir lavt brønnhodetrykk.Prosessanlegg på land

En løsning med prosessanlegg på land, som det er sterkt politisk ønske om i Finnmark, medfører en betydelig utbygging av infrastruktur på havbunnen.

Blant annet er det behov for gassløft på brønnene for at oljen skal kunne komme opp til behandling.

Den lange avstanden inn til land, ca 70 kilometer, vil by på store utfordringer dersom en havbunnsløsning med prosessanlegg på land blir gjennomført.FPSO interessant

Eni ser på flere alternativer. Det er flytende produksjons- og lagerskip (FPSO). De ser på både Sevan Marine-løsninger, en løsning i betong (kan bygge understell i Finnmark) og en halvt nedsenkbar plattform knyttet opp mot et lagerskip.

Gassen fra feltet vil føres til rørledningen fra Snøhvit til Melkøya, for videre prosessering og salg.

– Bruk av FPSO er meget interessant, ikke minst på grunn av et gunstig leiemarked, mener Kjetil Kiste i Eni. Ulempen med en flytende løsing er ising.Produksjon tidligst i 2010

Eni regner med å kunne levere planen for utbygging og drift i 2008, mens selve oljeproduksjonen tidligst kommer i gang 2010.

Det er ikke tillatt med utslipp til sjø, noe som vil medføre at produsert vann må sendes tilbake til reservoaret igjen.

Eni er usikre på om en utbygging av Goliat kan komme inn under samme skatteregime som Snøhvit, med ekstraordinære avskrivningsregler som øker lønnsomheten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.