OLJE OG GASS

Like stort som Ekofisk

Aldous-funnet er doblet i anslag. Sammen med Avaldsnesfunnet kan det være det største på norsk sokkel noen sinne.
Aldous-funnet er doblet i anslag. Sammen med Avaldsnesfunnet kan det være det største på norsk sokkel noen sinne. Bilde: Statoil
Maiken Ree
21. okt. 2011 - 09:33
Vis mer

Tidligere denne uken kom Statoil med en melding om at de hadde påvist en oljekolonne i avgrensningen av Aldous Major-funnet, men de ville ikke komme med nye estimater for ressursene.

I dag melder selskapet, og partnerne, om at funnet er dobbelt så stort enn tidligere trodd. De nye estimatene tilsier at funnet er mellom 900 og 1500 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, mens det tidligere var anslått til å være mellom 400 og 800 millioner fat.

Les også: Nytt funn på Aldous Major

Største noensinne?

Dermed inneholder de to sammenhengende funnene, Aldous og Avaldsnes, til sammen mellom 1,7 til 3,3 milliarder fat olje, og er ett av de største funnene noen sinne på norsk sokkel.

.

Til nå har Ekofisk og Statfjord vært regnet som de største funnene på sokkelen, men henholdsvis 3,6 milliarder fat olje og 3,4 milliarder fat.

– Aldous/Avaldsnes er et gigantfunn og ett av de største funnene på norsk sokkel noensinne. Volumestimatene øker nå ytterligere fordi avgrensningsbrønnen som er boret påviser et sammenhengende, meget godt og tykt reservoar i Aldous Major Sør, sier konserndirektør for Leting i Statoil, Tim Dodson, i en pressemelding.

Les også: Tror Avaldsnes blir enda større

Flere brønner

Aldous/Avaldsnes-funnet strekker seg over et areal på hele 180 km2, og det er betydelig variasjon i både reservoartykkelsen og høyden i oljekolonnen i strukturen.

Det gjenstår fortsatt å bore flere avgrensningsbrønner i begge utvinningstillatelser, PL 265 og PL 501.

Avgrenser neste år

Ifølge pressetalsmann i Statoil, Ola Anders Skauby, skal det avgrenses på Aldous-funnet i 2012.

Vil dette vokse ytterligere?

– Vi forholder oss til de estimatene som er gitt i dag. Så skal vi jobbe med en ytterligere avgrensning, og finne omfang og utstrekning. Det er viktig for arbeidet med å se på utbyggingsløsning, sier Skauby.

Betydelig dagsproduksjon

Det har tidligere vært kommunisert at Aldous/Avaldsnes-funnet kan produseres mot Grane-plattformen, som har ledig kapasietet til oljen.

– Er det fortsatt kapasietet, når det vokser i volum?

– Det er for tidlig å konludere. Det er sikkert at det blir en betydelig dagsproduksjon fra funnet. Vi kommer til å vurdere infrastruktur når vi ser på utbyggingsløsning, sier Skauby.

Avventer resultater

Statoil melder om at de vil avvente resultater fra disse brønnene før selskapet kommer med oppdatert, og mer nøyaktig volumanslag for det kombinerte funnet.

Ifølge partner Det norske skal det bores avgrensningsbrønne på Aldous Nord i 2013, noe som kan føre til at funnet vokser ytterligere.

Les også: Avaldsnes kan være det tredje største funnet i historien

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.