KLIMA

Like skittent som et kullkraftverk

Skipsfarten er en stor CO2-kilde, men verden vil lytte hvis Norge gjør noe med utslippene, tror Erik Solheim.
Skipsfarten er en stor CO2-kilde, men verden vil lytte hvis Norge gjør noe med utslippene, tror Erik Solheim. Bilde: Bergesen
Trond Gram
5. mars 2008 - 16:01

Årlig slipper skipsfarten ut rundt 1,2 milliarder CO 2-ekvivalenter, dobbelt så mye som luftfarten.

Et stort tankskip slipper ut nesten like mye CO 2 som et middels stort kullkraftverk årlig.

Nullvisjon

Miljøvernminister Erik Solheim hevder at CO 2-utslipp fra skip i norsk eie er nesten like store som alle andre CO 2-utslipp i Norge. Samtidig har Rederiforbundet en nullutslippsvisjon og ifølge Solheim vil verden følge nøye med på hva Norge gjør med utslippsreduksjoner fra skip.

- Verden vil lytte til Norge

- Det er ingen i verden som ser til Norge når det gjelder regulering av luftfarten eller hvilke retningslinjer vi lager for bilindustrien. Når det gjelder skipsfart er det annerledes, sa dobbeltministeren under et seminar i regi av Rederiforbundet onsdag formiddag.

- Jeg ser skipsfarten som ett av tre områder hvor Norge kan spille inn forslag i de internasjonale klimaforhandlingene, la han til.

De tre områdene er, i tillegg til utslipp fra skipsfarten, karbonfangsten på Mongstad og Kårstø samt tiltak Norge foreslår etter at regjeringen satte av tre milliarder kroner årlig til tiltak i regnskogen.

Solheim er imponert

- Jeg er imponert over rederiforbundets miljøvisjon. Det er hva en kjent reklamemann ville kalt «en stor, hårete visjon» og vi mennesker må ha noe å strekke oss etter, sa den gamle sosialisten, og la til at uten næringslivets aktive medvirkning er det ikke mulig å nå de hårete målene.

Samtidig pirket miljøvernministeren litt i redernes sår med å minne dem på at de etter hvert har syv milliarder kroner i et miljøfond, som regjeringen gikk med på å opprette da næringen ble tvunget til å betale tilbake skattegjelden på 21 milliarder kroner i fjor.

- Det er syv milliarder kroner tilgjengelig til å investere i ny teknologi og det er ufattelig hva man kan få til med ny teknologi, la Solheim til.

- Tatt fra oss 21 mrd.

Men ministerens lille eventyr inn i skattedebatten utløste tydeligvis litt irritasjon hos rederne. Hans gamle sosialistkamerat, nå konstituert administrerende direktør i Rederiforbundet, Jon Egil Johnsen, minnet Solheim på at det ikke bare er snakk om vilje, men også evne når rederiene skal kutte utslipp.

- Din regjering har tatt fra oss 21 milliarder kroner, sa han og fulgte opp med å stille det retoriske spørsmålet om hva de kunne gjort med dem, i stedet for å ligge i kassen til Kristin Halvorsen og svulme.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.