KRAFT

Lik strømpris i hele Norge

ETTERLYSER HANDLING: ¿ Politikerne snakker om lik nettleie og lik strømpris, men det har ikke skjedd noe med substans, sier konsernsjefen i NTE, Torbjørn R. Skjerve.
ETTERLYSER HANDLING: ¿ Politikerne snakker om lik nettleie og lik strømpris, men det har ikke skjedd noe med substans, sier konsernsjefen i NTE, Torbjørn R. Skjerve. Bilde: NTE
Mona Sprenger
7. des. 2010 - 14:55

Regjeringen har et mål om en lik strømpris i hele landet, men det har ikke Midt-Norge sett noe til de siste årene. Sprengkulde og manglende overføringskapasitet fører nok en gang til at strømprisen går i været, og NTE er bekymret for konsekvensene for det lokale næringsliv og bosetning.

– Politikerne snakker om lik nettleie og lik strømpris, men det har ikke skjedd noe med substans. Skal man få ned forskjellene må folk i Oslo, Bergen og Trondheim betale mer, sier konsernsjefen i NTE, Torbjørn R. Skjerve.

Midlertidig løsning

NTE mener at det er alt for lenge å vente til 2015, da mener Statnett at de tidligst kan få på plass kraftlinjen Aurskog- Fardal. Derfor har NTE sendt et brev til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hvor de foreslår en midlertidig løsning. Den innebærer å bruke kraftbørsen Nordpool:

– Det bør etableres en ny clearingsentral, som er en sentral for beregning av lik kraftpris, sier Skjerve, og forklarer nærmere:

– Modellen gjøres kun gjeldene for kraftleverandører som gir en prisuavhengig anmelding av sitt forbruk på vegne av sine kunder til Nordpool.

Samme spotpris

NTE skisserer i brevet til OED en clearingsentralen, som avregner en vektet spotpris time for time. Spotprisen er et veid gjennomsnitt for alle prisområder i Norge etter at tilbud og etterspørsel er i balanse i hvert enkelt prisområde på kraftbørsen.

– Denne gjennomsnittsprisen blir den prisen kraftleverandøren må betale for kraften, og med et lite påslag også den prisen sluttkundene må betale, forklarer Skjerve, som understreker at dette er en ordning som brukes på mange områder i dag.

– Enkelt å gjennomføre

– Det er ikke originalt. Det er vanlig i regulerte markeder og er en enkelt sak å gjennomføre. Kanskje for enkelt for politikerne? Med en slik ordning vil alle kraftleverandørene i Norge bruke samme spotpris som grunnlag for fakturering av kraft til sine kunder, og prisforskjellene mellom ulike områder vil opphøre, sier konsernsjefen, som understreker at konkurransen ikke vil forsvinne:

– En slik løsning innebærer at det er konkurranse mellom kraftleverandørene som avgjør prisen. Ikke bosted.

NTE vil beholde prisområdene som hovedprinsipp for prisfastsettelsen på kraftbørsen Nordpool, både for å sikre at det produseres nok strøm i det enkelte område og for å synliggjøre flaskehalser i strømnettet. Men strømprisen vil utlignes på alle landets strømkunder.

Flytende vindkraft enklere

Hvis det er så enkelt å gjennomføre, hvorfor blir det da ikke gjort?

– Nei, si det. Det er enklere å snakke om flytende vindkraft som kanskje kommer om 10 til 15 år, enn å løse problemer på kort sikt, sier konsernsjefen, som mener at noe hadde blitt gjort hvis det hadde vært folk i sentrale strøk på Østlandet som hadde blitt rammet.

– Da hadde det fått konsekvenser.

I brevet til departementet understreker kraftselskapet at de langsiktige løsningen på energiutfordringen bare kan finnes i kombinasjon av enøk, økt produksjon av fornybar energi og bedre nettkapasitet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.