NYETEKNOLOGIER

LHC nede til over nyttår

Forskerne sier at de forventet problemer med partikkelakseleratoren i Sveits. Den er nå ute av drift i minst to måneder.
Forskerne sier at de forventet problemer med partikkelakseleratoren i Sveits. Den er nå ute av drift i minst to måneder.
Stein Jarle Olsen
23. sep. 2008 - 16:37

Fredag ble Large Hadron Collider, partikkelakseleratoren som skal stå for det mange kaller "dommedagsforsøket," stanset av en teknisk feil.

Quench

En stor mengde helium fra en av maskinens enorme magneter lakk inn i tunnelen, en lekkasje som sannsynligvis ble forårsaket av en såkalt "quench".

Det vil si at magneten ikke lenger var superledende, og resistansen som fikk innvirkning på de nærmere 10.000 ampère strøm som går gjennom magnetene, førte derfor til en voldsom temperaturøkning.

Det førte igjen til at heliumet begynte å koke, og rørsystemene sprakk.

Les også: Startproblemer for CERN-akseleratoren

Måneder nede

Nå venter minst to måneder med nedetid - sannsynligvis mer.

- Hvor lang tid det tar, vil hovedsaklig avhenge av hvor stor del av LHC som må varmes opp til romtemperatur for service. Hvis det kun dreier seg om en liten del, kan reparasjonene gå relativt fort. Men maskinen er bygget i oktanter, og om arbeiderne må kjøle ned en hel oktant, vil det ta flere uker bare å kjøle den ned igjen, sa CERN-talsmann James Gillies til ScienceNow fredag.

Mandag ble det klart at det ér tilfelle, og tirsdag skrev CERN-direktør Robert Aymar i en pressemelding at restarten ikke kommer til å skje før over nyttår, grunnet en obligatorisk "serviceperiode" på vinteren.

Quencher overalt

En quench oppstår vanligvis som følge av en produksjonsfeil. Heliumlekkasjen tyder på at minst én av magnetene, som hver koster nærmere 5 milliarder kroner, er ødelagt.

Talskvinne Judy Jackson for Fermi-laboratoriet i Illinois, USA, tenker tilbake til tidlig på 80-tallet, da man skulle starte Tevatron-akseleratoren.

- Det var quencher til høyre og quencher til venstre, sier hun.

Og CERN-forskerne er ikke overrasket.

- Som jeg alltid prøver å forklare, er det absolutt ikke bare å trykke på en knapp og la tingene gå sin gang, sier Peter Jenni.

Les også: Går verden under i morgen?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.