T2

LG lanserer 84-tommers TV med 4K

ENORM: Ved siden av LGs Bent Broklev ser man hvor enorm den nye 84-tommeren er. Det uklare skjermbildet skyldes at TV-en viser innhold i 3D.
ENORM: Ved siden av LGs Bent Broklev ser man hvor enorm den nye 84-tommeren er. Det uklare skjermbildet skyldes at TV-en viser innhold i 3D. Bilde: ORV
22. jan. 2012 - 08:21

Nå kommer en ny forkortelse TV-entusiaster må lære seg: 4K er den naturlige oppløsningsetterfølgeren til Full HD.

Med 4K mener man fire tusen, eller mer presist to ganger 1920, som er 3840. Slike TV-er dobler altså den horisontale oppløsningen til nesten fire tusen piksler. Samtidig dobles den horisontale oppløsningen til 2160 piksler. Til sammen kan en slik TV vise over åtte megapiksler samtidig.

Så hva skal man med det? LG mener i hvert fall at de trenger det til høsten, når den nye 84 tommer LCD-TV-en med LED baklys kommer på markedet. Da vil vanlig Full HD-oppløsning gi for store piksler.

Interpolerer

Selv om det diskuteres sendinger i både 4 og 16 K, så vil vi neppe se snurten av dem på veldig mange år. Her er det både høner og egg som skal vokse opp og verpes.

Det LG gjør er selvfølgelig å interpolere. De påstår at den nye 84-tommeren har svært effektiv interpolasjon som skal gi seerne valuta for alle pikslene de kjøper.

Les også: Samsung tar opp konkurransen med LG

3D

Et annet stort poeng for LG er at de endelig kan hevde at de har en 3D-TV med Full HD.

Selskapet har gått i bresjen for å bruke såkalt passiv 3D som gjør at man kan benytte vanlig polariserende briller, akkurat som på kino. Men for å få til det, må skjermen utstyres med polarisasjonsfiltre på annenhver linje. Det betyr at hvert øye bare ser halvparten av linjene når man ser på 3D-materiale. Halve oppløsningen altså. Med 2160 linjer å fordele de to polarisasjonsretningene på blir det 1080 på hvert øye og da er de i mål med passivteknologien.

Hva herligheten vil koste ble det ikke sagt noe om under lanseringen på CES, men denne vil nok gjøre et solid innhugg i lønnskontoen. Skal vi gjette vil den ligge på mellom 65000 og 80000 kroner.

Mindre og billigere

De som vil nøye seg med noe mindre vil få tilbud om en ny 65-tommer allerede i april. Da kommer LG NM-620 som vil bli posisjonert i mellomsegmentet rent spesifikasjonsmessig.

Til sommeren kommer også LGs 72-tommer. Den er allerede i salg i noen markeder, men produksjonskapasiteten har vært begrenset.

Les også:

Det beste fra CES 2012

4G skal gjøre bilen til en trådløs kraftpakke

Så enkelt får du nett på TV

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.