KRAFT

Leverer to søknader

FORTSETTER: - NORD.LINK og NorGer går siden om side, hånd i hånd, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen til Teknisk Ukeblad.
FORTSETTER: - NORD.LINK og NorGer går siden om side, hånd i hånd, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen til Teknisk Ukeblad. Bilde: Trond Isaksen/Statnett
Mona Sprenger
9. sep. 2010 - 13:21

Om NorGer:

NorGer KS planlegger å bygge den første elektriske kabelforbindelsen mellom Tyskland og Norge. Hensikten er å knytte sammen det norske og tyske energiforsyningsnettet.

Dette gjøres ved å legge en 600 kilometer lang høyspent likestrømskabel (HVDC) på bunnen av Nordsjøen. Kabelen får en kapasitet på 1400 MW.

Kabelen skal gå fra Flekkefjord til Wilhelmshaven i Tyskland. I Norge skal kabelen ilandføres i Vollesfjord, og føres videre i et 70 kilometer langt luftstrekk til Tonstad i Sirdal kommune. Her bygges det en omformer for tilkobling til det norske høyspentnettet.

NorGer KS er et selskap som eies av den norske systemoperatøren Statnett (50 prosent) og de norske energiselskapene Agder Energi og Lyse og det sveitsiske selskapet EGL, hver med en eierandel på 16,67 prosent.

– NORD.LINK og NorGer går siden om side, hånd i hånd, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen til Teknisk Ukeblad.

Statnett har lenge planlagt en undersjøisk kabel til Tyskland, NORD.LINK. Samtidig de norske energiselskapene Agder Energi og Lyse og det sveitsiske selskapet EGL jobbet med ett lignende prosjekt, NorGer. Kabelen skal gå fra Flekkefjord til Wilhelmshaven i Tyskland.

Felles løsning

I juni kom Statnett inn på eiersiden i NorGer med 50 prosent. Statnett overtar 50 prosent av NorGer Dette gjorde at NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) ba de to prosjektene om å komme opp med en revidert felles løsning.

– NorGer KS har i dag sendt inn en revidert konsesjonssøknad til NVE, for den planlagte likestrømsforbindelsen mellom Norge og Tyskland, sier prosjektleder for NorGer, Tommy Løvstad i en pressemelding.

– Modne parallelt

Men det holder ikke for Statnett, som også har sendt inne en ny søknad for NORD.LINK.

– NORD.LINK og NorGer er to ulike modeller. Mens NORD.LINK er en ren sentralnettsforbindelse, har NorGer en annen finansiering. Vi ønsker å modne de to prosjektene parallelt. Tiden vil vise hvilken løsning som lar seg raskest mulig etablere, sier Akselsen, som understreker at det avhenger av myndighetenes behandling. Både i Tyskland og i Norge.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.