OLJE OG GASS

– Leverandørene må omstille seg

Ole K. Helgesen
30. okt. 2009 - 12:08

Nærmest tomme ordrebøker har skapt panikk i den norske verftsindustrien.

Likevel vil ikke Norges dominerende aktør på norsk sokkel, Statoil, komme med beroligende signaler til de store verftene langs kysten.

– Det er nødvendig med omstillinger i leverandørindustrien. Det er nok ikke behov for like stor kapasitet i verftsindustrien i framtiden ettersom det blir færre av de store utbyggingene, sier Michelsen til Teknisk Ukeblad.

Ikke økonomi

Ifølge Statoildirektøren er det bare tilgang til nytt areal, som Lofoten og Vesterålen, som kan dempe reduksjonen i oppdrag for verftsindustrien.

– Vi trenger store funn hvis det skal bli store oppdrag til verftene. Når de store pionerprosjektene forsvinner, må leverandørene endre seg. Dette er nødvendig fordi de marginale prosjektene forutsetter at leverandørindustrien blir mer industrialisert med standardiserte løsninger. Hvis vi ikke blir mer effektive, blir det ikke økonomi i prosjektene, sier Michelsen til Teknisk Ukeblad.

Vil holde produksjonen

På LOs olje og gassutvalgs konferanse understreket han at Statoil har som mål å holde produksjonen på norsk sokkel på 1, 95 millioner fat, men at det vil kreve endringer i måte hele bransjen operer på.

Direktør i Oljedirektoratet, Bente Nyland, er usikker på investeringsnivået i årene som kommer.

– Vi ser at investeringene i leting går ned, og det er helt naturlig ettersom det ikke er gitt tilgang til nytt areal på 15 år. Selskapene har faktisk mindre areal å lete på nå enn tidligere. De store funnene er gjort, og det som gjøres nå er støvsuging, sa Nyland på konferansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.