BYGG

Levende vegger gir godt miljø

LEVENDE VEGG: Arvid Ekle foran det han kaller en levende vegg. Den grå fiberduken tar opp overskuddsvann og fører det ned til en takrenne som kan skimtes nederst i bildet. Rørene er koplet til et styringssystem med sensorer som sørger for alt alle planter for like mye vann, uavhengig av hvor på veggen de er plassert.
LEVENDE VEGG: Arvid Ekle foran det han kaller en levende vegg. Den grå fiberduken tar opp overskuddsvann og fører det ned til en takrenne som kan skimtes nederst i bildet. Rørene er koplet til et styringssystem med sensorer som sørger for alt alle planter for like mye vann, uavhengig av hvor på veggen de er plassert. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
16. mai 2011 - 08:37

I de nye lokalene til Norsk Medisinaldepot i Oslo er 23 m² i kantinen dekket av planter. Grønne tak har så smått fått fotfeste i Norge, nå er det grønne vegger, eller levende vegger som leverandøren foretrekker å kalle dem, på vei inn.

Kantinen skal betjene 500 ansatte på tre skift. Plantene skal med god margin håndtere alt hva de slipper ut av CO2. I tillegg absorberer de mye lyd. Totalt skal den grønne veggen bidra til et bedre innemiljø.

– Det er gjort studier av et bygg der noen etasjer har grønne vegger, andre ikke. Det er klare forskjeller, de som jobber i etasjer med grønne planter har mindre sykefravær og jobber mer effektivt enn de som jobber uten grønne planter nær seg, forteller Ingemann Kværsnes, planteekspert hos Anlegg og utemiljø AS som har levert veggen.

KASETTER: Plantene kommer i ferdige kasetter som hektes på veggen og festes med fire skruer. Her ligger "veggen"  klar på gulevet og venter på montering.
KASETTER: Plantene kommer i ferdige kasetter som hektes på veggen og festes med fire skruer. Her ligger "veggen" klar på gulvet og venter på montering. Joachim Seehusen

Teknikk

Det ligger mer bak enn gartnerkunnskaper. Ekle har montert en vegg levert av det britiske selskapet Biotecture som har utviklet og patentert et nytt system for å tilføre vann og næring til plantene.

TEST: Før kasettene med planter blir montert må det kjøres en test av vanningsanlegget for å se at vannet kommer som det skal, og ikke minst at alle koplinger og overganger er skikkelig montert uten lekkasjer.
Det ligger mer bak enn gartnerkunnskaper. Ekle har montert en vegg levert av det britiske selskapet Biotecture som har utviklet og patentert et nytt system for å tilføre vann og næring til plantene. TEST: Før kasettene med planter blir montert må det kjøres en test av vanningsanlegget for å se at vannet kommer som det skal, og ikke minst at alle koplinger og overganger er skikkelig montert. Joachim Seehusen

– På vanlige grønne vegger blir det for mye fuktighet nederst fordi vannet renner nedover. Her er det et rørsystem bak plantene med vanningshull for hver 15 centimeter. Det er plassert sensorer i veggen som måler fukten og ventiler i rørsystemet som regulerer vanntrykk og vannmengde. Plantene vannes fire ganger per døgn, tre minutter hver gang. Derfor oppnår vi både lik fordeling av vannet over hele veggen og vi klarer oss også med langt mindre vann enn tradisjonelle vegger, forklarer Arvid Ekle.

Ekle eier og driver firmaet Anlegg og utemiljø AS, som er et foregangsfirma når det gjelder bruk av planter til mer enn bare pynt.

Han hevder kantinen i Medisinaldepoet er den første veggen i Norden av denne typen. Programvaren som styrer det hele, er utviklet i Israel. Veggen overvåkes automatisk, og signaler sendes til en server i Israel. Derfra går det SMS eller annen varsling til driftsansvarlig så fort noe er galt.

STEINULL: Plantene vokser i steinull. Alt de trenger i form av vann og næring tilføres via rørsystemet. Bildet viser hvordan røret går rett over steinullen som trekker til seg vannet. Grunnen til at det er mye og overføldig bann på bildet er at det er tatt under en lekkasjetest.
STEINULL: Plantene vokser i steinull. Alt de trenger i form av vann og næring tilføres via rørsystemet. Bildet viser hvordan røret går rett over steinullen som trekker til seg vannet. Grunnen til at det er mye og overflødig vann på bildet er at det er tatt under en lekkasjetest. Joachim Seehusen

Også ute

Systemet kan også benyttes på utvendige vegger, men det er foreløpig ikke gjort i Norge.

Systemet tømmer ledningene for vann når det blir frost, og lave temperaturer skal ikke være noe problem. Ifølge Ekle binder en utvendig vegg så mye svevestøv at den må spyles forholdsvis ofte for ikke å bli grå og stygg.

Montert på syd eller vestvegg bidrar den også til sterk reduksjon i energibruken til kjøling i den varme årstiden.

Koster

Men moroa koster. Prisen på Medisinaldepoet er om lag 6000 kr/m².

– Denne er litt dyrere enn de vil bli fordi det er den første vi monterer og det er noe opplæring involvert. Prisen vil også variere med størrelsen på veggen.

De som ønsker det kan få planter som blomstrer, hvite liljer og noe utvalg av røde blomster står på programmet. Siden variasjonen i både form og farge er stor kan kundene også få designet sin vegg som de ønsker, bedriftens logo er én mulighet.

KOPLER: Tim Wraight fra Biotecture monterer styringssystemet som sørger for at veggen blir vannet som den skal - ikke for mye og heller ikke for lite.
KOPLER: Tim Wraight fra Biotecture monterer styringssystemet som sørger for at veggen blir vannet som den skal - ikke for mye og heller ikke for lite. Joachim Seehusen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Enormt potensiale

– Jeg tror potensialet er enormt. På kort sikt er det størst for innemarkedet, men jeg tror det kommer også på yttervegger. Vi merker allerede at arkitekter viser interesse, sier Ekle.

Plantene skal heller ikke by på problemer for allergikere. Den tradisjonelle norske pollenallergikeren har det ofte bra i middelhavsområder, og det er derfra plantene er hentet.

Tim Wraight, en av utviklerne av systemet og ansatt i Biotecture forteller at systemet ble utviklet for drøyt tre år siden.

– Hittil har vi levert drøyt 30 vegger med dette styringssystemet. Nå merker vi det tar av, det er flere interessenter og de vil ha større vegger. Snart skal vi montere en vegg som er flere hundre kvadratmeter stor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.