NETTARKIV

Lettere vindturbiner mulig

29. mars 2001 - 13:25

1.Direktedrevne 3MW generatorer som går med 15, 16 eller 17 omdreininger i minuttet har selvsagt større tap enn standard hurtigløpende generatorer (Har jeg noensinne hevdet annet?), og de blir utrolig tunge.

2. De mekaniske bøyeproblemene på akslingen som lagrer opp vindturbinen er store. Dette er en av hovedgrunnene til at det ikke finnes vindmøller på over 2-3 MW som ikke har havarert etter et års tid eller mindre.

3. Da står en leverandør av vindmøller og en kjøper ovenfor det problemet (som jo ikke er ukjent for sivilingeniører), at enten må det velges en tyngre, større og dyrere løsning med større tap, eller så velges en løsning som havarerer etter noen år. Valget er ikke vanskelig, ting må jo virke.

Jeg inviterer til en åpen diskusjon med kompetente personer som

tilhørere. Da skal alle interesserte få høre hva jeg har sagt til ABB om hva de kan gjøre for å konstruere en lettere generator. Og det er ikke så vanskelig. ABBs generator veier sånn omtrentlig 200 tonn. En dr.- avhandling fra Chalmers av Anders Grauers viser en tilsvarende direktedrevet generator på 50-70 tonn.

Tore M. Undeland

Professor i elkraftteknikk med spesialisering kraftelektronikk,

som også har blitt nødt til å undervise i elektriske maskiner i en liten

mannsalder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.