SAMFUNN

Lettere for nyskapere

Det er Dagens Næringsliv som har fått fatt i undersøkelsen fra the Global Entrepreneurship Monitor , som viser at åtte prosent av de yrkesaktive i Norge jobber i bedrifter som er yngre enn fire år. Dette er den høyeste prosentandelen i Europa, og bare Korea, USA og Brasil er bedre i hele verden.

Det skal også stå bra til med såkornkapital: Fire prosent av vår befolkning investerer direkte i ny virksomhet. Det er bare USA og Korea som er bedre i hele verden.

– Dette var overraskende og hyggelige tall, sier administrerende direktør Svenning Torp i Forskningsparken i Oslo. – Vi merker at det er større trøkk i nyetableringene hos oss i dag enn da vi startet opp for 11 år siden.

Den gang var det 12 bedrifter med 20 ansatte som satte i gang ved siden av Informatikk-fakultetet ved Universitetet i Oslo. I dag teller Forskningsparken blant annet nærmere 90 bedrifter med over 400 ansatte, og nærmere 160 bedrifter har vært tilknyttet senteret.

Torp etterlyser imidlertid større vilje til å ta en risiko hos investorene. – Vi savner investorer som tør ta en risiko og investere i en tidlig fase hos gründere som har lovende prosjekter i gang. Hvis oppstartbedriftene kommer seg gjennom den vanskelige kommersialiseringsprosessen og har begynt å tjene penger, kommer gjerne investorene. Men pengene trengs helt fra starten, påpeker Torp.

En del norske teknologibedrifter gjennomgår også endringer, slik at fagkompetansen blir tvunget til å etablere eget ståsted. Et eksempel er farmasibedriften Nycomed Pharma, som ble solgt til utenlandske eiere og flyttet ut av landet.

– Flere av ressurspersonene fra Nycomed er nå i gang med spennende nyskaping i Norge. Dermed kan vi si at kompetansen ikke forsvinner, selv om bedriftsstrukturen endres, sier Torp.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.