IKT

Lettere å bli ingeniør

25. juli 2001 - 14:16

Karaktergrensene for å komme inn på ingeniør- og sivilingeniørstudiene har falt gradvis de siste årene. Ved årets hovedopptak til høyere utdanning har langt de fleste studieretninger og læresteder åpnet dørene på vidgap for alle kvalifiserte søkere. En snittkarakter på 2 er med andre ord nok for å ta fatt på de tekniske disiplinene.

Selv datalinjene, som de siste årene har stilt søkerne overfor skyhøye poengkrav og latt hundrevis av søkere stå utenfor, senker terskelen. Lavere søkning har senket karakterkravene og færre står på venteliste. Høgskolen i Bergen er bare ett eksempel: 11,6 prosent færre kandidater hadde datalinjen ved HiB som sitt førstevalg i år sammenlignet med i fjor. Karaktergrensen ved hovedopptaket falt følgelig fra 54 poeng i fjor til 46,4 i år. Høgskolene i Stavanger og Trondheim opplever samme tendens. Høgskolen i Oslo har ikke opplyst opptaksgrensene på datalinjen, viser tall fra Samordna opptak.

Enkelte læresteder har åpnet også datalinjene for alle kvalifiserte søkere. Høgskolen i Agder er et eksempel på det. Mens sivilingeniørstudiet i IKT i fjor hadde en poenggrense på 51 poeng ved hovedopptaket, er studiet i år åpent for alle.

Bioingeniørutdanningen er fortsatt lukket ved de fleste læresteder, men også her har kravene mange steder falt noe.

I en pressemelding fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet listes ingeniør- og sivilingeniørstudiene opp under studier med markant tilbakegang, sammen med blant annet maritim utdanning. Nedgangen i antall søkere med disse studiene som sine førstevalg er på 7,6 prosent (ingeniør) og 6,3 prosent (sivilingeniør).

Realfagstudiene har en fremgang på 6 prosent, og er åpne for alle kvalifiserte søkere i år som tidligere år.

På den oppløftende siden finner vi Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Flere av sivilingeniørstudiene her har økt opptakskravene i år sammenlignet med i fjor. Eksempelvis byggstudiet, som i fjor åpnet dørene for alle etter en katastrofalt lav søkning, opplever i år økt pågang og har satt en poengrense på nær 46 poeng for å komme inn. Petroleumsteknologistudiet viser samme tendens ved NTNU, så vel som ved Høgskolen i Stavanger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.