BYGG

Lettelse i Veidekke

ALVORLIG: Lettelsen til tross, det var en alvorlig Terje Venold som møtte pressen etter at Konkurransetilsynet varslet om at Veidekke sannsynligvis slkipper unna en bot på 270 millioner kroner.
ALVORLIG: Lettelsen til tross, det var en alvorlig Terje Venold som møtte pressen etter at Konkurransetilsynet varslet om at Veidekke sannsynligvis slkipper unna en bot på 270 millioner kroner. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
17. okt. 2011 - 16:34

Samtidig varsler Konkurransetilsynet at boten Veidekke sannsynligvis slipper er på 270 millioner kroner.

Det skyldes at Veidekke selv varslet tilsynet med en gang mistanken oppsto, og at selskapet deretter har spilt med åpne kort overfor Konkurransetilsynet. Reglene tilsier da at selskapet kan slippe straff.

Les også: Veidekke slipper millionbot

Region midt

Det var en tidligere medarbeider i region midt som hadde samarbeidet med NCC om asfaltkontrakter, hovedsakelig til kommunene Molde, Kristiansund og Trondheim i perioden 2005 til 2008. Saken ble oppdaget i januar 2010 etter at internrevisjon i Veidekke fant juks i regnskapene. Dette førte til at tidligere distriktsleder Odin Kringen i Kolo Veidekke stilte krav om utbetalinger på 3.7 millioner kroner fra Veidekke for ikke å varsle om ulovlig prissamarbeid med NCC Roads. Ledelsen avviste kravet og varslet Konkurransetilsynet.

Stor skuffelse

– Jeg har vært 22 år i Veidekke, dette er det mest skuffende jeg har opplevd. Åpenhet, tillit og et høyt verdsatt verdigrunnlag er våre kjerneverdier og alt dette ble brutt, sa en alvorlig konsernsjef Terje Venold på en pressekonferanse i dag, mandag 17. oktober.

– På den annen side er jeg stolt og glad over at vi øyeblikkelig gikk til Konkurransetilsynet, vel vitende om den belastningen det ville bety. Derfor er jeg glad for meldingen om fritak i dag.

Betinget fritak

Men fritaket er betinget. Først ved årsskiftet vil Konkurransetilsynet offentliggjøre sin endelige beslutning. Fritaket krever fortsatt samarbeid fra Veidekkes side.

Terje Venold bedyrer at han skal fortsette med full åpenhet.

– Denne saken har vært krevende for meg som leder og for alle ansatte i selskapet. Men jeg ville gjort det samme om igjen.

Amnesti

Venold sier han er glad for at Konkurransetilsynet har kommet til at det ikke har vært noen ukultur i selskapet men at det er to enkeltpersoner som har brutt loven og også brutt interne regler.

Den andre personen er ikke navngitt og fortsatt ansatt i selskapet. Der var det et enkeltstående tilfelle og vedkommende gikk selv til ledelsen da Veidekke åpnet for fullt amnesti for dem som meldte fra om andre ulovligheter, etter råd fra Konkurransetilsynet.

Holdningsskapende arbeid

Terje Venold unngikk å svare direkte på om denne saken har ført til at de interne reglene i Veidekke er endret.

– Vi gjør hele tiden vurderinger og endringer i våre interne regler, og vi bruker mye tid på holdningsskapende arbeid. Dette vi nå har gjennomlevd fører til at vi må gjøre alt som står i vår makt for at det ikke gjentar seg. Men ingen kan garantere at ikke enkeltpersoner bryter lovene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.