INDUSTRI

– Lett for Norske Skog å legge ned i Norge

Norske Skogs fabrikk på Follum ved Hønefoss står i fare for å miste nøkkelpersonell. Da kan det bli stans for alltid, frykter sentralt ansatte. De tror det blir vanskelig å starte fabrikken igjen fordi kompetansen tapes.
Norske Skogs fabrikk på Follum ved Hønefoss står i fare for å miste nøkkelpersonell. Da kan det bli stans for alltid, frykter sentralt ansatte. De tror det blir vanskelig å starte fabrikken igjen fordi kompetansen tapes. Bilde: Norske Skog
7. nov. 2007 - 12:30

Ingen fabrikker er fredet når Norske Skog nå starter en omfattende gjennomgang av hver eneste papirmaskin i det verdensomspennende konsernet.

– Det bør være lett for Norske Skog å legge ned i Norge, sier analytiker Hans Erik Jacobsen i First Securities til Nationen.

Ulemper i Norge

Krisen i Norske Skog gjør at selskapet skal vurdere alle sine 18 fabrikker rundt om i verden. Også de tre fabrikkene og 1.700 arbeidsplassene som ligger i Norge blir vurdert for nedleggelse.

– Vi har mangel på arbeidskraft. Få steder i Europa vil en nedleggelse gå lettere. Det norske kostnadsnivået er svært høyt, og lite taler til fordel for kraftkrevende industri i Norge, sier Jacobsen.

Kronisk syk bransje

Investeringsdirektør Einar Bonnevie i forvaltningsselskapet WarrenWicklund er negativ til både Norske Skog og papirbransjen generelt.

– Jeg er fundamentalt negativ til papirbransjen generelt og Norske Skog spesielt. De sliter med kronisk synkende etterspørsel, samtidig som prisene synker og kapasiteten er for høy, sier Bonnevie.

Ifølge Aftenposten er Norske Skogn på intens jakt etter en partner, men spørsmålet er om noen tør ta i den gjeldstyngede bedriften.

Solgt til skampris?

Fondsfinansanalytiker Per Haagensen tror skogkjempen kan gå konkurs før det banker en frier på døren.

– Norske Skog med fusjonsplaner

– Norske Skog er ikke en attraktiv fusjonspartner for Stora Enso, UPM eller Holmen. Da må de først kjøpe for så å stenge fabrikker for å bringe balanse inn i markedet, sier Haagensen til avisen.

Den forgjeldete bedriften er heller ikke et klassisk "oppkjøpscase". Haagensen tror ikke noen av konkurrentene vil ta i Norske Skog på en stund ennå.

– Det vil i så fall skje på svært lite hyggelig betingelser, sier Haagensen.

Avgjøres i 2008

I løpet av neste sommer vil Norske Skog bestemme seg for hvordan de vil redde bedriften.

– Vi har gitt oss selv en frist ut andre halvår 2008 før vi treffer de tiltak som er nødvendig for å få tilbake lønnsomheten i konsernet, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie til NTB.

Også glanset papir truet

I Norge har selskapet en fabrikk med tre avispapirmaskiner og 500 ansatte i Skogn, tre avispapirmaskiner og 500 ansatte i Hønefoss og tre maskiner for magasinpapir i Halden. Der er det 700 ansatte.

Bratlie bekrefter at det ikke vil bli truffet noen avgjørelser før alle analyser er avsluttet, men fastholder at heller ikke magasinpapirproduksjonen er fredet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.