BYGG

Lett å stjele eksplosiver

Trond Heggelund
9. okt. 2006 - 08:00
Vis mer

Dette hevder overvåkningssjef Jørn Holme og Torill F. Tandberg, som er direktør i samfunnssikkerhet og beredskap.

I følge sjefen for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) er det svært lett å skaffe seg eksplosiver fra norske byggeplasser.

Ingen kontroll

- Til tross for nye sikkerhetsregler, er det sjelden at eksplosiver som blir borte blir innrapportert eller anmeldt som stjålet. Vi vet at det stjeles en del dynamitt og andre eksplosiver av ansatte på byggeplassene, som bruker disse til egen entreprenørvirksomhet. Problemet er at vi ikke har noen kontroll om de selger eksplosivene videre til terrorister eller andre folk med uærlige hensikter, sier Torill F. Tandberg i Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap (DSB).

Anmelder ikke

På sikkerhetskonferansen hevdet DSB-direktøren at flertallet ledere og ansatte på norske byggeplasser ikke melder fra til politiet om ulovlig lagring av eksplosiver. Hun begrunnet dette med undersøkelser som er gjort av direktoratet.

Personkontrollen ved norske byggplasser er klandreverdig, hevdet Ketil Storaas Hansen som er direktør i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

Han leder den tidligere Sikkerhetsstaben ved Forsvarets Overkommando, men i dag har NSM også ansvaret for sikkerheten for sivile mål.

Over 100 nasjonaliteter

– Et eksempel på dårlig sikkerhet og personkontroll, er at det at under byggingen av Forsvarets nye bygg på Akershus festning var bygningsarbeidere fra over 100 nasjonaliteter involvert. Det sier seg selv at med så mange entreprenører og underleverandører, er det umulig å kontrollere alle som har tilgang til byggeplassen, sier Storaas Hansen.

Flere farer

Han mener at med forskjellige bygningarbeidere involvert, er det svært vanskelig å holde kontroll på alle.

Bygningstegninger kan lett komme på avveie. Tekniske installasjoner, avlyttingsutstyr og sprenglegemer kan bli plassert i bygg der det ikke er noen sentral personkontroll.

- Dette forteller hvor sårbare norske byggeplasser er for folk med uærlige hensikter, sier NSM-direktøren.

Advarer industrien om terror

PST har det siste året brukt store ressurser på å advare norsk industri om hva som kan skje i forbindelse med et terrorangrep.

Overvåkningsjef Jørn Holme sier de har besøkt rundt norske 400 bedrifter for å gjøre dem oppmerksom på terrorfaren og fortelle hvordan de skal sikre seg.

- Vi er dessuten klar over at utenlandske interesser skaffer seg teknologisk kompetanse i Norge for å kunne gjennomføre et mulig terrorangrep, sier Holme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.