OLJE OG GASS

– Letestrategien må endres

Anders J. Steensen
18. feb. 2009 - 08:31

HARSTAD: Områdene i nærheten av olje- og gassinstallasjonen på Halten-Nordland-bassenget viser at det er et stort potensial for å finne mer ressurser i områdene utenfor Nordland.

Flere funn i nærheten av feltene sikrer full produksjon i flere år framover.

– Områdene rundt Norne og Åsgard krever nøye planlegging. Vi er begrenset av både væske- og gassbehandlingskapasiteten på installasjonene, samt at rørsystemet Åsgard transport setter spesifikke krav til innholdet i gassen, sier letesjef Knut-Harald Nygård i StatoilHydro.



2

CO skaper problemer

Det er først og fremst CO 2-innholdet i gassen som er utfordringen. Åsgard transport som fører gassen fra Nordland helt ned til Kårstø, kan ikke inneholde mer enn to prosent CO 2.

Flere av de påviste ressursene inneholder mer.

StatoilHydro og andre operatører på Halten-Nordland er derfor avhengige av å finne større reservoarer hvor CO 2-innholdet i gassen er lavt. Et slikt funn er Marulk, hvor Eni er operatør.

– Vi vurderer gode utbyggingsløsninger sammen med Eni, forteller Nygård.



Kalkstein

Marulk er til forskjell fra andre reservoarer funnet i Nordlandbassenget, et kalksteinsreservoar. Det ligger ikke under en stor forkastning, men i en dalbunn i geologien.

– Vi trenger andre letemodeller for å avdekke slike funn, sier Nygård.

Han forteller at StatoilHydro har liten erfaring med dette, men i samarbeid med andre operatører og universitetene regner han med at det vil bli laget gode letemodeller for hvordan man finne mer olje og gass i Nordlandbassenget.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tung olje

To andre funn rundt Norne er også interessante, Falk og Linerle. Disse inneholder olje, men er ikke modne for å bygges ut ennå.

– Oljen er av en annen kvalitet enn de oljene vi i dag produserer på Norne. Vi må gjennomføre en del ombygginger på Norne-skipet, eller finne andre produksjonsstrategier for å utvikle disse reservoarene, sier Nygård.

Han setter sin lit til at en leteboring i Dompap-prospektet skal gi gass og olje av ønsket kvalitet, slik at de kan holde produksjonen oppe på et høyt nivå.



Norne holder 12 år til



Norne-skipet er den eneste produksjonsinnretningen nord i Nordland-bassenget. Skipet har vært i drift i 11 år, og kan operere i 12 år til. Da må det skrapes.

– Vi har fått forlenget levetiden på Norne med fem år, fra 15 til 20 år. Men så er det definitivt slutt for Norne-skipet. Da er det ikke lenger godkjent for å operere på feltet, forteller produksjonsdirektør Anita A. Stenhaug.

Alle felt som skal inn på Norne-skipet må derfor planlegges allerede nå, slik at de kan produseres innenfor den tiden skipet er igjen ute på feltet.

– Vi har en meget effektiv strategi når det gjelder leting og utbygging. Siden vi har god kjennskap til geologien i området, kan vi med stor sikkerhet si at der vi borer, der finner vi hydrokarboner, forteller Stenhaug.

Før leteboring setter StatoilHydro ut en bunnramme som de borer letebrønnen i. Finner de olje eller gass, kan de derfor raskt omgjøre brønnen til en produksjonsbrønn.

– Dette gjorde vi blant annet på Yttergryta ved Åsgard, hvor det gikk ni måneder fra funn til produksjonsstart. Det samme planlegger vi når vi skal bore på Dompap, sier hun.

Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.