OLJE OG GASS

Leter febrilsk etter mer olje

Høye oljeprisforventninger og en uvanlig høy funnrate på norsk sokkel så langt i år gir positive impulser på letevirksomheten.
Høye oljeprisforventninger og en uvanlig høy funnrate på norsk sokkel så langt i år gir positive impulser på letevirksomheten. Bilde: Statoil
Per Erlien DalløkkenPer Erlien DalløkkenPer Erlien Dalløkken
6. des. 2007 - 15:22

Det viser leteanslaget for 2008 fra Statistisk sentralbyrå.

Norsk Industri jubler.

Sjudobling på fem år

– Dette ser vi på med stor tilfredshet. Laber leteaktivitet har vært et av våre fokusområder de siste fire årene, sier Knut Aaneland som er bransjesjef for olje og gass i Norsk Industri.

Det nøyaktige leteanslaget for neste år lyder på 29,6 milliarder kroner. Det er over sju ganger så mye som i 2003.

Solid rekord

De samlede investeringene til olje- og gassvirksomheten ligger an til å bli rekordhøye 126,7 milliarder kroner i 2008. I løpende kroner er dette det høyeste tallet siden beregningene startet i 1985.

For inneværende år var anslaget 100 millioner kroner.

SSB viser til at vedvarende høye oljeprisforventninger og en uvanlig høy funnrate på norsk sokkel så langt i år gir positive impulser på letevirksomheten.

Riggbegrensning

– En del av investeringsøkningen vil nok spises opp av kostnadsøkning i perioden, men det er all grunn til å notere en stor og signifikant nysatsing innenfor leting og utvikling av nye forekomster på norsk sokkel, kommenterer Aaneland.

Ifølge SSB er det ventet at det også kommer til noen prosjekter, som vil bidra til å øke utbyggingsinvesteringene til neste år. Dette gjelder blant annet Skarv/Idun, Morvin og Frøy.

På den annen side kan kapasitetsbegrensninger i riggmarkedet virke som en bremsekloss for leteaktiviteten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.