KLIMA

Leter etter lagringsplass for CO2

LETER: Norge og Storbritannia samarbeider om å finne egnede lagringsplasser for CO2.
LETER: Norge og Storbritannia samarbeider om å finne egnede lagringsplasser for CO2. Bilde: HANDOUT
13. okt. 2009 - 07:16

Den første rapporten fra prosjektet legges fram under et ministerforum i London denne uka.

– Vi oppdaterer og kvalitetssikrer data fra norsk del av Nordsjøen, mens våre kolleger i British Geological Survey kartlegger britisk sektor. Hensikten er å få en oversikt over egnede lager for klimagassen CO2, sier geolog Eva Halland i Oljedirektoratet.

Usikkert

Hun er prosjektleder for arbeidet på norsk side.

Det er mulig å lagre klimagass under landjorda flere steder i Europa, men ikke i Norge. Mange er likevel skeptiske til om det finnes sikre nok plasser. Derfor er Nordsjøen så aktuell.

Halland og kollegene leter etter formasjoner som ligger slik til at lagringen ikke vil komme i konflikt med olje- og gassproduksjon. De må også være sikre på at den lagrede klimagassen holder seg på plass.

I vinden

Norge har allerede i mange år lagret CO2 under havbunnen. StatoilHydro har deponert klimagass i Utsiraformasjonen i Sleipner-området. Gass fra Snøhvit-feltet lagres i Barentshavet.

– Fangst og lagring av CO2 er i vinden som aldri før. Norge har god kompetanse på dette området, sier Halland.

Den endelige rapporten fra prosjektet er ventet i januar 2010

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.