KLIMA

Leter etter CO2-lager på land

Anders J. Steensen
16. feb. 2007 - 08:15
Vis mer

Skal CO 2 lagres i bakken, må myndighetene være sikre på at klimagassen ikke slipper ut i atmosfæren igjen fra lageret.

Til sammen ni universitets- og forskningsmiljøer har gjennomført en mulighetsstudie for å finne et egnet sted hvor de kan eksperimentere med et CO 2 lager.

– Vi ønsker å finne et sted hvor vi kan ha god tilgang på å sette opp en forsøksstasjon. Vi ønsker å utvikle metoder for å måle lekkasjer og tilstand i undergrunnsreservoarer for CO 2-lagring, forteller geolog Svein Eggen i Gassnova.Sikker lagring

– Først og fremst ønsker vi en plass hvor vi kan utvikle målemetoder for å overvåke reservoarer av sandstein. Dette arbeidet må gjøres på land. Å gjøre dette på en installasjon ute på sokkelen vil sprenge alle kostnadsrammer, sier Eggen.

Forskningsprosjektet skal studere, kvantifisere og fine metoder som gjør det mulig å oppdage lekkasjer. – Først når vi har sikre metoder for overvåking, vil lagring få aksept av allmennheten, understreker Eggen.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Helst ved kysten

Prosjektet må gå over flere år. Først ved å følge utviklingen i lageret kan forskerne være sikre på at CO 2 kan lagres forsvarlig.

Området må være skalerbart for de forskjellige aktivitetene og undersøkelsene som skal gjennomføres. Selve lagringen bør skje over et undervannsreservoar med saltvann, som tilsvarer de forhold som finnes på sokkelen.

– Vi må holde oss til sandsteinsformasjoner eller bergarter fra Jura tid som ligger mot kysten. Vi har identifisert fire aktuelle områder, men vi ønsker ikke å offentliggjøre disse før lokalbefolkningen er informert, sier Eggen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.