IT

Lenger fiber uten hjelp

Nå kan man overføre 8,8 terabit 200 mil uten elektronisk forsterkning.

LENGER: Alcatel-Lucent har klart å sende ip-signaler på fiber og lengre avstand enn før uten behov for å forsterke signalene.
LENGER: Alcatel-Lucent har klart å sende ip-signaler på fiber og lengre avstand enn før uten behov for å forsterke signalene. Bilde: Colourbox

Det fine med optisk dataoverføring er at man ikke trenger å grave opp kablene for å få glede av ny teknologi.

Lenger og lenger

I 2010 annonserte Alcatel-Lucent at de kunne overføre opptil 100 Gbit/s per bølgelengde over en distanse på 1500 km uten at det var behov for elektronisk forsterkning av signalene.

Nå lanserer de et nytt nettverkskort som presser denne distansen opp til 2000 km for de høyeste hastighetene og over 3500 km for hastigheter opptil 40 Gbit/s.

Lengst mulig

– Det er om å gjøre å sende signalet så langt som mulig uten å måtte forsterke det elektronisk, sier fiberekspert Kristian Andersson hos Alcatel-Lucent.

Her er det med andre ord mye penger å spare på så få forsterkere som mulig på en strekning.

– I en kabel bruker vi gjerne 88 bølgelengder. Det betyr at vi har en kapasitet på 8,8 terabit per sekund på en fiber. Men blir det behov for forsterkning, må vi hente ut hver av bølgelengdene og forsterke dem separat. Hver slik forsterker er kostbar og bruker 350 watt. Det blir en svær installasjon med en størrelse på mange kjøleskap, sier Andersson.

Les også: 

HD Voice: Den nye stemmen

Denne skal sende 3D-TV

En gig i lufta

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.