MOTOR

Lenge til de miljøvennlige flyene kommer

BEHOV: Daniel Carnelly, som er konsernsjef for produkt i Airbus, orienterte i Oslo tirsdag om sitt og dermed Airbus' syn på behovet for nye fly i det norske og nordiske luftmarked de neste 20 år.
BEHOV: Daniel Carnelly, som er konsernsjef for produkt i Airbus, orienterte i Oslo tirsdag om sitt og dermed Airbus' syn på behovet for nye fly i det norske og nordiske luftmarked de neste 20 år. Bilde: Scanpix
9. mars 2010 - 11:17

Innen 2030 kommer skandinaviske flyselskaper til å investere vel 150 milliarder kroner i nye energieffektive fly som forurenser mindre, tror den europeiske flyprodusenten Airbus.

Konsernets sjef for produkter, Daniel Carnelly og markedsanalytiker Andrew Gordon, presenterte i Oslo tirsdag blant annet Global Market Forecast (GMF), som er selskapets årlige analyse og syn på den generelle utviklingen i verdens lufttransportmarked de kommende 20 år. Også Airbus viktigste konkurrent, amerikanske Boeing, utarbeider tilsvarende analyser.

De fleste av dagens vel 300 passasjerfly i Norden vil innen 20 år bli erstattet av vel 400 nye og mindre forurensende fly, går det fram av analysen.

Økt behov

Representantene for Airbus opplyste at de nordiske nyanskaffelsene vil komme som følge av økt behov for flytransport og det generelle behovet for mer drivstoffeffektive fly.

Det er beregnet at av de 400 nye flyene til Norden vil selskaper i Skandinavia kjøpe vel 275 fly. 233 av de nye flyene vil være beregnet på korte og mellomlange strekninger, mens 41 fly vil være beregnet på langdistanser.

I 20-års perioden vil den totale flåten av passasjerfly i Norden bli økt med mer enn 50 prosent – fra dagens 319 til 488. Nyanskaffelsene vil utgjøre 404 fly. 75 av dagens fly antar man vil bli overtatt av andre flyselskaper mens ni fly vil fortsatt være i drift, opplyste Airbus-representantene.

Norsk passasjertrafikk har fra 2000 til 2009 økt med 68 prosent, mens den i Sverige og Danmark i samme periode økte med henholdsvis 21 og 4 prosent.

Airbus rolle

Den europeiske flyfabrikken leverer allerede fly til det skandinaviske og nordiske markedet, og var i Oslo tirsdag også for å fortelle hvordan Airbus kan møte de norske og nordiske flyselskapers behov de neste 20 år. Fly for korte og mellomlange strekninger – med én midtgang og 100 seter eller mer – finnes i deres A320-familie. Langdistanseflyene – med to midtganger og fra 250 til 400 seter – finnes i serien A330 og A340 og A350XWB (extra wide body – ekstra bred, red.anm.).

– Lufttransport vil bidra sterkt til økt internasjonal turisme i Skandinavia. Denne utviklingen behøver ikke slå beina under arbeidet for et bedre miljø. Airbus som andre gjør betydelige investeringer for å bygge mer energieffektive fly, som slipper ut mindre CO2. Tester som Airbus står bak, har ført til at det i internasjonal luftfart er godkjent å erstatte inntil halvparten av drivstoffet med syntetiske og biologiske brensler. Og det arbeides i dag med å utvikle et syntetisk drivstoff som helt ut kan erstatte dagens oljebaserte drivstoff, sa Andrew Gordon.

I konsernet tror man at i 2030 kan så mye som 30 prosent av flydrivstoffet utgjøres av biobrensel. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.