IKT

Lemper på UMTS-kravene

Dette fremgår av en lenge varslet tilleggsmelding til stortingsmeldingen om mobilkommunikasjon som ble fremmet i mai i fjor. Bakgrunnen for tilleggsmeldingen er blant annet den internasjonale utviklingen i telesektoren når det gjelder forsinkelser på utstyrssiden og ulike vansker i forbindelse med utbyggingen.

- Regjeringen vil legge til rette for virksom konkurranse i markedet for mobiltelefoni. For å få til dette må vi ha rammevilkår som sørger for at det kommer inn flere konkurransedyktige aktører i mobilmarkedet, sier samferdselsministeren.

For å oppnå nødvendig interesse for de ledige UMTS-konsesjonene, foreslår regjeringen at minstekravene til dekningsomfang og utbyggingshastighet skal reduseres til å omfatte UMTS-dekning til 30 prosent av befolkningen innen seks år fra konsesjonstildelingen. Ved forrige tildeling av konsesjoner, i desember 2000, var minstekravene at UMTS-nettene skulle dekke 12 bestemte tettsteder, som tilsvarer om lag 40 prosent av befolkningen, innen fem år fra konsesjonstildeling.

Dyr deltagelse

De øvrige vilkårene i UMTS-konsesjonene fra høsten 2000 opprettholdes. Det betyr at nye konsesjonærer må betale en minstepris på 200 millioner kroner pr. konsesjon pluss en årlig frekvensavgift.

Muligheten for redusert tempo i utbyggingen for Telenor Mobil og Netcom er også et tveegget sverd. Dersom de vil benytte seg av utsettelse, må de nemlig betale en kompensasjon til staten. Kompensasjonens størrelse er ennå ikke fastsatt.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.