KRAFT

Lekkasje stoppet atomreaktoren

IFE på Kjeller, der atomreaktoren JEEP-II ble stanset klokka 3.00 natt til lørdag etter at det ble oppdaget stråling i stålhuset rundt reaktoren. Den bruker 5 tonn tungtvann som moderator og til kjøling.
IFE på Kjeller, der atomreaktoren JEEP-II ble stanset klokka 3.00 natt til lørdag etter at det ble oppdaget stråling i stålhuset rundt reaktoren. Den bruker 5 tonn tungtvann som moderator og til kjøling.Bilde: IFE

Inntil Statens strålevern har fått en fullgod forklaring og forsikring om at slike ulykker ikke kan skje igjen, vil reaktoren forbli stengt.

Både IFE og Statens strålevern forsikrer at strålenivået ikke oversteg farenivåer utenfor stålhuset.

Ifølge IFE skal problemene med JEEP-II skyldes brenselsfeil og en lekkasje fra primærkretsen. JEEP-II ble satt i drift i 1967.

Tungtvann

Bellona skriver på sine hjemmesider at radioaktivitet i kjølekretsen betyr at kapslingene rundt ett eller flere av brenselselementene i reaktoren har sprukket lekk.

I så tilfelle er alt kjølevannet (opp mot 5 tonn vann) i reaktoren forurenset av spaltningsprodukter som cesium, plutonium og strontium.

IFE opplyser at tungtvann brukes som moderator og kjølemedium. Lavanriket uran brukes som brensel.

Under faregrense

IFE oppdaget i 3-tida natt til lørdag at strålenivået i stålhuset rundt reaktoren viste høyere nivå enn normalt.

IFE skriver i en pressemelding at økningen i strålenivået var mindre enn de grenser som krever tiltak, men at reaktoren likevel ble stanset umiddelbart. Nivået var aldri så høyt at alarmen ble utløst.

Ut av huset

Det ble sluppet ut radioaktivitet i en halv time før lufteventilene ut av strålehuset ble stengt. Utslippet hadde ingen konsekvenser for omgivelsene, ifølge IFE. Statens strålevern bekrefter med egne målinger at radioaktivitet ikke er sluppet ut til omgivelsene. IFE opplyser at de har situasjonen under kontroll.

Krisemøte

Strålevernet har nedlagt forbud om at reaktoren skal startes opp igjen før IFE har redegjort for årsaksforholdene og alle feil er korrigert.

Strålevernets kriseutvalg for atomberedskap ble sammenkalt, men anser ikke situasjonen så alvorlig at ytterligere møter er nødvendig.

Tidligere ulykke

Bellona opplyser at det på slutten av 1980-tallet skal ha vært store utslipp av radioaktivt tritium da kjølesystemet til JEEP-II sprang lekk.

I 1993 hadde IFE også et større uhell ved et av laboratoriene på Kjeller, da store mengder Strontium-90 rant ut i Nitelva.

Halden

IFE har også et anlegg i Halden.

I 2001 oppsto en alvorlig lekkasje ved Haldenreaktoren, som også er operert av IFE. Den gang hadde et av brenselselementene i reaktoren sprukket, og store mengder radioaktivitet forurenset reaktorens primærkrets.

To år seinere ble det oppdaget sprekker i Haldenrekaotorens kjølesystem. Den gang måtte store deler av primærkjølekretsen skiftes ut før reaktoren igjen fikk tillatelse til å starte opp.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.