PRODUKSJON

Lekfolk vil forby genmat

18. nov. 2000 - 14:52

Panelet har bestått av sju menn og åtte kvinner i alderen 22 til 77 år. Lekfolkskonferansen er en oppfølging av en tilsvarende konferanse om genmat i 1996, og panelet er det samme som den gang.

Forutsetter forskning

Et midlertidig forbud må omfatte forbud mot all dyrking av genmat og genfôr og import og salg av det. Utsetting av genmanipulerte organismer i forsøksfelt er unntak fra forbudet. Økt offentlig satsing på forskning er en klar forutsetning for et midlertidig forbud. Før forbudet eventuelt kan oppheves, må kunnskapen økes for å forstå langsiktige virkninger på miljø og helse. I tillegg mener panelet at lover og regler må samordes nasjonalt og internasjonalt, og at satsing på tilsyn, kontroll og sporbarhet må økes.

Krever utdyping

Hvis en generell venteperiode innføres, bør det settes ned ei bredt sammensatt gruppe med representanter fra uavhengige forskningsmiljøer, statlige kontrollorganer, næringsmiddelindustrien og forbrukerorganisasjonene. Gruppa skal utdype panelets generelle kriterier og avgjøre når de er oppfylt. Lekfolkskonferansen ble arrangert i regi av Bioteknologinemda, Teknologirådet og De nasjonale forskningsetiske komiteer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.