ELIADEN

Leker seg til milliardprofitt

28. mai 2008 - 12:44

«Industrial Gaming» kaller StatoilHydro konseptet der lek, moro og brukervennlighet fra spillverdenen knyttes til matnyttig simulering på en enestående måte.

Spillgenerasjonen

Demonstratoren ble presentert på storskjerm på Eliaden 2008 denne uka og vakte stor oppmerksomhet hos spesielt de yngre besøkende.

– Vi legger ikke skjul på at rekruttering er et av målene med prosjektet. De kommende StatoilHydro-ansatte tilhører alle spillgenerasjonen. Samtidig kan spillplattformen ha langt videre potensial enn som så, sier forsker Knut-Olav Fjell i StatoilHydro til TU.no.

Virtuelle industrianlegg

Enkelt fortalt går prosjektet ut på å lage virtuelle versjoner av StatoilHydros anlegg og installasjoner.

Alt selskapet bygger og har bygget finnes allerede som 3D-filer i såkalt PDMS-format. Disse dataene overføres til spillplattformen som kan kjøres på vanlige pc-er. Løsningen leveres av selskapet Stormfjord.

– Det som skiller en slik spillplattform fra digitale 3D-modeller er at følelsen av tilstedeværelse er mye større i spillet. Dessuten er det lav bruksterskel. Du kan godt kalle det lego for voksne, sier utviklingssjef Thorolf Horn Tønjum i Stormfjord, som blant annet har bakgrunn som spillutvikler i Funcom.

Interaktivt treningsprogram

Pilotversjonen som nå er klar for bruk er av Kollsnes .

Ved hjelp av industrispillet er det fra messehallen på Lillestrøm mulig å bevege seg rundt i det virtuelle prosessanlegget som er identisk med det i Hordaland ned til minste detalj.

Dermed kan spillplattformen brukes både til å gjøre seg kjent på anlegget og som vedlikeholds- og planleggingsverktøy. Evakueringsøvelser kan gjennomføres med tastetrykk. Det samme gjelder endringer i kompliserte modeller for arbeidsflyt

Store tall

– En slik visualisering av hele anlegget kan også bety at det blir enklere å finne feil litt fortere. Det har betydning i vår bransje hvor det er de store talls lov som gjelder. Et sekund nedetid på Kollsnes koster oss om lag 30.000 kroner. Det betyr at dersom vi klarer å øke oppetiden med bare seks promillepoeng fra dagens 96 prosent, tjener StatoilHydro nærmere en halv milliard kroner, sier Fjell.

Dette er argumenter som kan bidra til at Industrial Gaming blir mer enn en demonstrator.

– For tiden fungerer jeg som ambassadør for mulighetene, smiler forskeren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.