BYGG

Leier maskiner for milliarder

TIL HIMMELS: Markedet for utleie av anleggsmaskiner går oppover. Både i Norge og Europa samler nå utleierne seg i bransjeforeninger.
TIL HIMMELS: Markedet for utleie av anleggsmaskiner går oppover. Både i Norge og Europa samler nå utleierne seg i bransjeforeninger. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
18. juni 2007 - 13:14

Entpreprenørene kvitter seg med maskinparken sin. Nå vil de heller leie enn å eie.

– Vi tror det fremdeles er plass til nye bedrifter, dette er et vekstområde, sier Ove Lunde, leder av Norsk Uteleforening.

Foreningen har nylig avsluttet en gjennomgang av markdet, og konkluderte med at omsetningen endte en sted mellom fem og seks milliarder kroner i fjor. Lunde anslår at det er et par hundre bedrifter som lever av å leie ut maskiner til bygg- og anleggssektoren.

Stiftet i fjor

– Vi ser at stadig flere entreprenører bygger ned egen maskinpark. Outsourcing blir mer og mer vanlig, også internasjonalt, sier Lunde.

Norsk Utleieforening ble stifter 16. februar i fjor, av 26 utleiebedrifter. Samme år ble også European Rental Association stiftet, der ogs Norsk Uteieforening er med.

– Nå arbeider vi for å få frem et felles sett utleiebetingelser. Ellers sitter vi i en rekke utvalg og arbeider for å få frem bransjens syn på forskrifter og regelverk.Skiller ut

Peab er i ferd med å skille ut alle enheter som håndterer maskinparken og slår dem sammen i et nytt børsnotert selskap.

– Vi arbeider nå med å skille ut og børsnotere Peab Industri AB som skal noteres på Stockholm-børsen 1. oktober, forteller kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Peab. For den norske delen av selskapet betyr det at Lambertsson og Kranor, som Peab kjøpte tidligere i år, blir slått sammen og går inn i Peab Industri.

Trenden er ikke ny. Bautas ble skilt ut fra Veidekke i 1997. NCC stiftet Altima for å håndtre maskinparken, dette selskapet ble kjøpt av Bautas i 2003. Utleiekompaniet er et heleid datterselskap av Skanska.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.