T2

Lei HD-filmer på nett

Morten Gulden
4. nov. 2009 - 21:30
Vis mer

De norske løsningene for nedlasting av video over Internett er begredelige greier. Ikke bare er løsningene bundet til Windows, kvaliteten er også tvilsom.

Utvalget av filmer er labert og prisene ikke spesielt imponerende.

Enkelt å få tilgang

Men det finnes et alternativ. Med litt innsats kan du opprette en amerikansk iTunes-konto og nyte ganske så nye filmer og TV-serier i strømmende HD-kvalitet.

For i USA har nemlig makta tillatt Apple å leie ut (og selge) video over nettet.

Hvorfor tilbudet ikke har kommet til Europa må man nesten spørre Hollywood om, men det er heldigvis ikke vanskelig å lure nettjenesten til å tro at du er i USA. (Se faktaboks)Strålende kvalitet

Og hvor bra er det? Det er overraskende bra. På grensen til fantastisk. Vi har testet en rekke filmer og TV-serier og er jevnt over imponert av bildekvaliteten.

I tillegg er utvalget av filmer, og spesielt TV-serier, imponerende. Filmene er til og med tilgjengelige for nedlasting omtrent samtidig med at de blir lansert på DVD.

Når det er sagt, er utvalget relativt USA-sentrisk: Ikke regn med å finne fransk kunstfilm i sort-hvitt på iTunes med det første.

Utvalget av HD-innhold er også noe begrenset, men til Apples forsvar er det ikke lenge siden HD-muligheten ble innført.

Alle filmene er søkbare, sorterbare og gruppert på sjanger, og alle kommer komplett med trailere, synopsis og ekstra informasjon.

TEGNEFILM: 15 dollar for Istid 3 - men da får du til gjengjeld se den så mange ganger du vil.

Strømmer bra

Hvor fort det går å laste ned godsakene er naturligvis avhengig av bredbåndshastigheten din, men med god linje går det forbausende raskt å få ned HD-film.

Vi opplevde å kunne starte avspilling sekunder etter å ha klikket på kjøp-knappen.

Noe av grunnen til den raske responsen er at Apple "jukser" med HD-kvaliteten. Oppløsningen er lavere (1280 x 720 punker, 720p) og komprimeringsgraden høyere, dette er ikke ukomprimert Blu-ray.

Men, det fungerer bra – med det blotte øye er det vanskelig å se forskjell på en iTunes-film og en film i ”ekte” full HD. Det er uansett bedre enn DVD.Leie eller eie

iTunes tilbyr de aller fleste filmene i to utgaver. Kjøpeversjonen blir liggende på harddisken din til evig tid, velger du å leie blir det billigere – men filmen blir utilgjengelig etter 24 timer.

Innenfor denne tidsrammen kan du likevel se filmen så mange ganger du ønsker. TV-serier selges episodevis eller som rabatterte sesonger.

Skal du få full nytte av filmene må du naturligvis ha en PC eller Mac koblet opp til TV-en (eller en Apple TV). Hvis ikke du har en stor nok PC-skjerm.

For undertegnede er tjenesten likevel bedre enn noe annet vi har sett på markedet, og en klar vinner over den lokale videosjappa. Dette er en løsning som vil bli flittig brukt i fremtiden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.