T2

Lei HD-filmer på nett

For iTunes-brukere i Norge er foreløpig ikke filmleietjenesten tilgjengelig. Men det finnes måter å la iTunes tro at du er amerikaner på.
For iTunes-brukere i Norge er foreløpig ikke filmleietjenesten tilgjengelig. Men det finnes måter å la iTunes tro at du er amerikaner på.
Morten Gulden
4. nov. 2009 - 21:30

Slik blir du virtuell amerikaner

 • For å få en amerikansk iTunes-konto må du være amerikaner. Du må ha en amerikansk bostedsadresse og et amerikansk kredittkort.
 • Men begge hindrene kan lett omgås. Det finnes en rekke firmaer som kan gi deg en amerikansk shippingadresse.
 • Egentlig er de beregnet på å sende varer du kjøper på amerikanske nettsteder til Norge, men de fungerer også fint for iTunes-formål.
 • Vi valgte det norske firmaet JetCarrier.com, som oppretter en reell adresse (i Vermont) for deg i løpet av sekunder. Tjenesten er gratis.
 • Å omgå kredittkortkravet er litt mer kronglete, men ikke uoverkommelig. Alt du behøver å gjøre er å kjøpe et amerikansk iTunes-gavekort, og opprette iTunes-kontoen med det i stede for et kredittkort.
 • Disse finner du blant annet på Amazon.com, hvor du kan betale med ditt vanlige kredittkort, eller PayPal.
 • Bevæpnet med gavekort og adresse tar det minutter å opprette iTunes-kontoen (husk å logge ut fra den norske først), og være i gang med filmnedlasting.


Er det lovlig?

 • Du beveger deg kanskje i en juridisk gråsone, men betaler tross alt for deg.
 • Og det må da være en bedre løsning for rettighetshaverne enn The Pirate Bay?


Billigfilm

 • Det er forskjellige priser for forskjellige filmer, for HD og standardoppløsning, og noen av dem er kun tilgjengelige for kjøp, ikke leie.
 • Nyere filmer koster også mer.
 • Likevel kan du for eksempel leie ”The Proposal” for 4 dollar (i underkant av 23 kroner), vil du kjøpe den koster det deg 15 dollar (85 kroner). Platekompaniet vil ha 160 kroner for DVD-utgaven.
 • Ice Age 3 er bare tilgjengelig for kjøp, og koster 15 dollar (85 kroner). Platekompaniet vil ha 100 kroner.
 • Quantum of Solace (forrige Bond-film) er bare tilgjengelig i HD, og koster 20 dollar (114 kroner). Platekompaniet selger samme film (for Blu-ray) for 180 kroner.
 • En blodfersk episode av TV-serien House koster 3 dollar (17 kroner) mens du må ut med 60 dollar (342 kroner) for en hel sesong.

De norske løsningene for nedlasting av video over Internett er begredelige greier. Ikke bare er løsningene bundet til Windows, kvaliteten er også tvilsom.

Utvalget av filmer er labert og prisene ikke spesielt imponerende.

Enkelt å få tilgang

Men det finnes et alternativ. Med litt innsats kan du opprette en amerikansk iTunes-konto og nyte ganske så nye filmer og TV-serier i strømmende HD-kvalitet.

For i USA har nemlig makta tillatt Apple å leie ut (og selge) video over nettet.

Hvorfor tilbudet ikke har kommet til Europa må man nesten spørre Hollywood om, men det er heldigvis ikke vanskelig å lure nettjenesten til å tro at du er i USA. (Se faktaboks)Strålende kvalitet

Og hvor bra er det? Det er overraskende bra. På grensen til fantastisk. Vi har testet en rekke filmer og TV-serier og er jevnt over imponert av bildekvaliteten.

I tillegg er utvalget av filmer, og spesielt TV-serier, imponerende. Filmene er til og med tilgjengelige for nedlasting omtrent samtidig med at de blir lansert på DVD.

Når det er sagt, er utvalget relativt USA-sentrisk: Ikke regn med å finne fransk kunstfilm i sort-hvitt på iTunes med det første.

Utvalget av HD-innhold er også noe begrenset, men til Apples forsvar er det ikke lenge siden HD-muligheten ble innført.

Alle filmene er søkbare, sorterbare og gruppert på sjanger, og alle kommer komplett med trailere, synopsis og ekstra informasjon.

TEGNEFILM: 15 dollar for Istid 3 - men da får du til gjengjeld se den så mange ganger du vil.

Strømmer bra

Hvor fort det går å laste ned godsakene er naturligvis avhengig av bredbåndshastigheten din, men med god linje går det forbausende raskt å få ned HD-film.

Vi opplevde å kunne starte avspilling sekunder etter å ha klikket på kjøp-knappen.

Noe av grunnen til den raske responsen er at Apple "jukser" med HD-kvaliteten. Oppløsningen er lavere (1280 x 720 punker, 720p) og komprimeringsgraden høyere, dette er ikke ukomprimert Blu-ray.

Men, det fungerer bra – med det blotte øye er det vanskelig å se forskjell på en iTunes-film og en film i ”ekte” full HD. Det er uansett bedre enn DVD.Leie eller eie

iTunes tilbyr de aller fleste filmene i to utgaver. Kjøpeversjonen blir liggende på harddisken din til evig tid, velger du å leie blir det billigere – men filmen blir utilgjengelig etter 24 timer.

Innenfor denne tidsrammen kan du likevel se filmen så mange ganger du ønsker. TV-serier selges episodevis eller som rabatterte sesonger.

Skal du få full nytte av filmene må du naturligvis ha en PC eller Mac koblet opp til TV-en (eller en Apple TV). Hvis ikke du har en stor nok PC-skjerm.

For undertegnede er tjenesten likevel bedre enn noe annet vi har sett på markedet, og en klar vinner over den lokale videosjappa. Dette er en løsning som vil bli flittig brukt i fremtiden.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.