DATATELE

Lei et digitalt flyttebyrå

Trond Heggelund
16. okt. 2006 - 11:26
Vis mer

Å flytte så store datamengder er ikke noe for folk uten ekspertise. Spesielt vanskelig kan det være når flyttingen skal skje mens noe av datamengdene er operative under hele eller deler av flytteprosessen. Det vet Hans Hein, som jobber med nettverk og kommunikasjon i TSS Norge, som står for Total Storage Systems.

Når TSS-gutta blir tilkalt, ja det er det store datamengder som skal flyttes og migreres inn i nye systemer. Det er ikke uten grunn av TSS-gutta gjennomsnitlig har 25 års erfaring fra databransjen før de blir ansatt.

– De siste store jobbene vi har hatt i Norge er å flytte data for EDB Business Partner på strekningene Oslo - Hamar, Oslo - Stockholm, samt Oslo - Bergen. Det er ikke bare å losse datamaskinene på store lastebiler og så kjøre av sted. Slike jobber krever mye planlegging, ikke minst med tanke på hvordan sikkerheten skal være, samt hvordan de gamle dataene skal migreres inn i nye systemer på mottakelsesstedet, sier Hein.

Når det gjelder flytteprosjekter får TSS som regel en linje på 1 Gbit/s. Dette var tilfelle med EDB siste flytteprosjekter (Oslo-Stockholm) og (Oslo – Bergen). I begge tilfillene var avstandene cirka 600 kiometer.

Innebygget intelligens

Kommunikasjonsadapterne til CNT som flyttegutta i TSS benytter har innebygget intelligens og komprimerings funksjoner som gjør at de utnytter denne båndbredden maksimalt og har samme svartider som om disksystemene skulle ved siden av hverandre. Altså avstanden på 600 kilometer skaper ingen forsinkelse eller degradering av ytelsen.

– Hvis vi sier at det er 8x bit i en 1x Byte har vi her 0,12 GB lagringsinformasjon over denne linja i sekundet. Og flyttet vi din PC-hardisk på 60 Gigabyte ville tatt cirka åtte minutter, sier Hein.

Vanskelig jobb

En vanlig storkunde har kanskje rundt 17 terabyte (17 000 gigabyte) med aktiv diskdata. Dette tar cirka 40 timer å speile over nettverket uten å stoppe den vanlige/daglige driften.

Antagelig er dette cirka 15 prosent av storkundens totale informasjon mengde, resten er som regel migrert ut på datateip som fortsatt i dag er et rimelig medie.

Å flytte den aktive disk informasjonen (speile) til en større kunde tar cirka 40 timer. Her må all migrert informasjon (på for eksempel teip medie) gjøres utenom denne speilingstiden eller eventuelt flyttes parallelt ved hjelp an annen linje eller ved hjelp av varebil (truckes).

Flytter 35 000 trær

Total kapasitet på en fiber, med optisk transmisjonsutstyr, er i dag noe helt annet.

For å sette muligheter til TSS-gutta i perspektiv, kan vi si at ett gjennomsnittlig tre gir cellolose til 8 500 papirark, som du kan tettskrive (arial 10).

– Ett såkalt DWDM optisk transmisjonssystem som vi selger kan teoretisk bringe denne kapasitet opp til 0,7 TB/s på ett 9 mycron fiberpar, som ved litt finregning betyr at vi kan flytte hele 35 000 trær fra Oslo til Bergen på tre små millisekunder. Lyshastigheten i fiber er nemlig 200 000 kilometer per sekund, så her går ting veldig fort, avslutter hans Hein.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.