NETTARKIV

Lei av kritikk fra "gamle" sivilingeniører

26. feb. 2001 - 10:46

Jeg er selv siv.ing.student 1. datateknikk og syns at nå må noen av oss studenter si litt ifra.

Her en dag fikk jeg følgende uttalelse slengt til meg av en gammel sivilingeniør: " Sivilingeniørene som går ut i dag er mye dummere en oss som gikk ut for 10-20 år siden". Tygg på den; dummere?

Eller har vi nå fått inn mye nytt i studiet? Du, 50 år gamle siv.ing, typisk tekblad-leser/debattant, hadde du 5 vekttall ex.phil. første året ditt på NTNU? Hadde du totalt 32 vekttal første året? [Dette er beregnet belastning på siv.ing. per år. Offentlig tall er 20.]

Jeg var kanskje en av dem som kom inn på siv.ing. fra videregående, via Forsvaret, med greie karakterer, uten å ha slitt livet av meg.

Møtet med NTNU var tøft. Forelesesere som raste i gang og mente at "deres fag er det viktigste". Det minnte veldig om rekrutten i Forsvaret: Man kjører så hardt ut så det bare går ann i håpet om å riste av noen på veien. NTNU har nok studenter, de slipper å jobbe for dem, og det bærer det hele preg av. Studenter er forbruksvare, ikke så viktig at det blir noe folk av dem, så lenge de får trykket i seg nok matematikk.

Jeg strøk i Matte 1. Greit nok. Men jeg er ikke flau for det, selv om mange mener jeg bør være det! Jeg gjorde en innsats, men prioriterte litt feil når jeg gjorde øvinger. Det var nok mange med meg som gjorde. Vi måtte gjøre øvinger i Kretsteknikk, IT og Ex.Phil i tillegg. Omfattende øvinger. Og når jeg flere uker satt over 20 timer med matematikk eller matematikkrelatert hjemmearbeid, så føler jeg meg ikke dum, men kanskje heller overarbeid. Jeg måtte gå meg en tur for å lufte hodet mitt i leksene. Så ikke kall meg dum og lat. Og når Trond Giske kaller norske studenter late, da murrer vi sivilingeniørstudenter. Vi ser at studenter ved andre studier har mye mer fritid enn oss; men ikke skjær alle over en kam!

Og så møter vi næringslivet. Hver uke så strømmer de til NTNU for å fore oss med kjedelige, trauste foredrag om sin "fantastiske bedrift", pizza og gratis øl. Og så sier de at matematikken ikke er så viktig for oss sivilingeniører i datateknikk. At siv.ing. er gammeldags og et veldig tungt studie som utdanner menneskelige kalkulatorer fremfor systementreprenører.... Dette gjelder selvfølgelig ikke alle bedrifter, det henger typisk sammen med alderen til de som snakker. De eldre lenger voldsomt tung vekt på de gamle siv.ing.-fagene, matematikk, elektronikk og fysikk. De yngre på IT-tekniske fag og samfunnsfag.

Og så møter vi de aldrende sivilingeniørene. Vi møter dem sjelden direkte, men vi møter holdninger uttrykt f.eks. i teknisk ukeblad. At dagens ungdom er mentalt fordervet og mindre intelligente enn dem selv, fordi vi ikke har så bra mattekarakter som dem. Ingen av dem spør oss om hvilke fag vi har, hva nytt som er tilført studiet og hvordan de kan få overført noe av sin empiriske kunnskap til oss, og kanskje hvordan de faktisk kan få faglig oppdatering fra oss freshmen i bytte.

Nå er det ikke meningen å være "13 år og brannmann" og virke arrogant ovenfor dem som sitter på ingeniørerfaringen her i landet. Men vær så snill, ikke la oss som har valgt dette studiet føle oss som uvelkomne, dumme sauer, som ingen kan bruke fordi vi fikk 4.5 på Matte 1.

Man kan ikke heve sin status ved å trykke andre ned. Det sier mest om en selv. At sivilingeniører er som rødvin, at 76-årgangen er best, er ikke noe smart knep for å lokke dagens lyse hoder (ja, de finnes fortsatt etter 1950!) til teknologiske studium.

Stian Gårdsvoll

sivilingeniørstudent

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.