OLJE OG GASS

Lei av feil om oljesand

Klart: Første fase av Statoils oljesand-prosjekt er snart ferdigstilt. I 2011 skal selskapet teste en ny teknologi i Leismer.
Klart: Første fase av Statoils oljesand-prosjekt er snart ferdigstilt. I 2011 skal selskapet teste en ny teknologi i Leismer. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
9. okt. 2009 - 07:03

Dette er Solve-prosjektet:

StatoilHydros pilotprosjekt prøver ut teknologi for å redusere vannforbruk og CO2-utslipp knyttet til Leismer oljesandprosjekt i Alberta, Canada. SOLVE-prosjektet (Steam-Solvent Co-Injection - CSI) er et samarbeid med forskningssenteret Technology Research Centre (PTRC) i Regina, Saskatchewan. Prosjektet går ut på å injisere et løsemiddel (lett olje) sammen med damp ned i brønnen. SOLVE-prosjektet mottok 6 millioner kanadiske dollar i støtte fra Sustainable Development Technology Canada.

Åge Kristensen, direktør for forskning og utvikling av tungolje i Statoil, sier at selskapet har et reelt mål om å være best innen oljesandproduksjon.

Ikke dagbrudd

Han er lei av det han kaller feil og misforståelser i debatten om Statoils oljesandvirksomhet.

– Når mediene skriver om prosjektet vårt, trykker de bilder av åpne dagbrudd. Men vi skal ikke grave ut oljesanden. Derfor vil det heller ikke bli slike inngrep i naturen. Folk får mene hva de vil, men vi må kunne forvente at man holder seg til fakta, sier forskningsdirektøren.

FAKTA PÅ BORDET: Folk får mene hva de vil, men vi må kunne forvente at man holder seg til fakta, sier forskningsdirektør Åge Kristensen. Ole K. HElgesen

Må kjøre mindre bil

StatoilHydro deltar nå i et prosjekt som skal redusere vannforbruk og CO2-utslipp fra oljesandproduksjon.

– Vi har sagt at vi skal være industriledende når det gjelder å redusere CO2-utslipp fra oljesand, og Solve-prosjektet er et av virkemidlene for dette. Men det er likevel viktig å understreke at det viktigste tiltaket for å redusere utslippene av klimagasser, er at folk må kjøre mindre bil og bruke mer effektive biler. Bare 20 prosent av utslippene fra oljesand kommer fra selve produksjonen, understreker Kristensen.Pilotprosjekt

Solve er et pilotprosjekt som går ut på å blande inn en lett olje sammen med vanndamp for å løse opp oljesanden.

Statoil forventer at dette kan redusere dampforbruket og CO2-utslippene fra Leismer-prosjektet i Canada.

– De to største utfordringene med oljesand er CO2-utslipp og vannforbruk. Hvis denne teknologien virker som vi forventer, vil vi redusere CO2-utslippene med 20 prosent og vannforbruket med 10 prosent. Kostnadene går også ned rundt 20 prosent ettersom vi reduserer bruken av naturgass, sier Kristensen.

Les også: Skuffet over Statoils oljesand

Kan etterinstalleres

Solve-teknologien vil bli testet på tre av brønnparene på Leismeranlegget fra slutten av 2011.

– Når vi har demonstrert at dette virker, kan vi straks ta det i bruk på alle brønnene.

Med dagens teknologi regner vi med at det vil bli sluppet ut 60 kilo CO2 per fat olje som blir produsert, men målet vårt er å komme ned til 50 kilo per fat olje.Vindkraft til oljesand

– Hva vil du si til alle de som mener at dere burde trekke dere ut av oljesand?

– Vi tror behovet for hydrokarboner i verden er økende. Og oljesand er en ressurs som er nødvendig for å fylle dette behovet. Jobben vår blir å få til en mest mulig effektiv produksjon av disse ressursene, og vi undersøker mange måter å gjøre dette på. Blant annet ser vi på mulighetene for å bruke geotermisk energi og vindkraft. Men dette ligger litt frem i tid. I første fase skal vi benytte dampinjeksjonsmetoden, og vi gjør alt vi kan for å optimalisere den, sier Kristensen.

Les også: Statoil beskyldes for fagforeningsknusing

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.