KRAFT

Lei av å vente på NVE - gjør det selv

FAMLER I MØRKE: Vindkraftsaker er ikke prioritert hos NVE. Det fører til at enkelte tar saken i egne hender og gjennomfører konsekvensutredning - uten NVEs hjelp.
FAMLER I MØRKE: Vindkraftsaker er ikke prioritert hos NVE. Det fører til at enkelte tar saken i egne hender og gjennomfører konsekvensutredning - uten NVEs hjelp. Bilde: Colourbox.com
Jannicke Nilsen
11. des. 2007 - 13:08

Vindkraftsaker

På topp på prioriteringsliten til NVE er søknader om utbygging av linjenettet, etterfulgt av ulike vannkraftsaker. På jumboplass kommer gasskraft, kullkraft – og nettopp vindkraft.

Årsaken er at ingen utbyggere setter spaden i jorda selv om de får konsesjon, så lenge det ikke er lønnsomme rammebetingelser.

NVE har også kapasitetsproblemer. En stab på rundt 30 årsverk skal dekke samtlige konsesjonssøknader. Mens sju årsverk behandler kraftlinjeutbyggingssaker, er bare tre til fem årsverk satt til å behandle såkalte uprioriterte saker som vindkraft, gasskraft og kullkraft.

En vanlig vindkraftsak av litt størrelse krever normalt mellom 1 og 2 årsverk å behandle.

Kilde: NVE

VIndkraftsakene hoper seg opp hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som TU.no fortalte forrige uke.

50 urørte vindkraftsøknader

Totalt har NVE 115 vindkraftsaker til behandling, med et teknisk potensial på totalt 40-45 TWh. 50 av disse søkerne er ikke en gang åpnet, og NVE legger ikke skjul på at vindkraftsakene havner nederst i bunken.

Nå krever flere av tiltakshaverne fortgang i saksbehandlingen, etter at Olje- og energiminister Åslaug Haga varslet ny en runde med Sverige om et felles marked for grønne sertifikater.

Gjenopptar samtaler om grønne sertifikater

I venteskuffen

Det største av de 50 vindprosjektene som NVE prioriterer desidert lavest er Snillfjord vindpark. Etter planen skal parken ha 250 vindturbiner med en innstallert effekt på 560 MW. Melding om prosjektet ble sendt inn i august 2006. Fortsatt har de ikke fått svar.

- Vi har flere saker på vent både hos NVE og i Olje- og Energidepartementet (OED, red anm). Vi har ikke stresset behandlingen fordi rammebetingelsene uansett ikke er gode nok til å starte utbygging. Men nå når regjeringen signaliserer nye forhandlinger om grønne sertifikater, stiller det seg annerledes. Vi vil ikke at sakene våre skal ligge i venteskuffen, sier direktør for utvikling i Statkraft Development AS, Nils Dårflot.

Utreder selv

Nord-Norsk Vindkraft AS venter på NVEs svar i fire vindprosjekter i nord, i tillegg til at de forbereder tre nye vindkraftprosjekter. En av sakene, som NVE har sagt de ikke prioriterer, er Sjonfjellet vindkraftverk i Nesna og Rana. Selskapet har sett seg nødt til å hoppe bukk over enkelte formaliteter på grunn av manglende tilbakemelding.

- Vi sendte inn melding om Sjonfjellet vindkraftverk for halvannet år siden. Vi har ikke hørt et ord fra NVE siden da. Nå har vi gått til det skritt å gjennomføre vår egen konsekvensutredning uten program fastsatt av NVE. Vi har holdt lokale informasjonsmøter for egen maskin og planlegger å sende konsesjonssøknad på egen hånd om ikke så lenge. Vi famler litt i mørket og beveger oss sikkert på tynn is, men vi håper og tror vi har gjort det som skal til, sier Steinar Helland i Nord-Norsk Vindkraft.

- Finnes grenser

I utgangspunktet skal tiltakshaver sende et forslag til konsekvensutredning, som NVE sender på høring til berørte parter, før konsekvensutredning gjennomføres og endelig konsesjonssøknad sendes. Helland skulle aller helst sett at NVE deltok og ga råd under prosessen de nå fører selv.

- VI har eiere som tror på dette og satser kapital, men det er klart at det finnes grenser for hvor lenge de kan gjøre det hvis ikke NVE reagerer med en aktiv saksbehandling av våre meldinger og konsesjonssøknader, sier Helland, som mener NVE nå også må begynne å titte nordover når de behandler vindkraftsøknader.

Etterlyser ressurser

Fred Olsen Renewables venter fortsatt på tilbakemelding på Mosjøen vindpark i Vefsn kommune, 16 måneder etter at de sendte inn melding om planene til NVE.

- Vi håper at NVE nå får tilført mer ressurser slik at de får gjennomført saksbehandlingen, sier prosjektleder Pål Gjesdal.Les også:

Gjenopptar samtaler om grønne sertifikater

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.