ARKIVNYHETER

Legger om til naturgass

Etter omlegging til naturgass blir utslippende fra Skien-fabrikken til Lemminkäinen vesentlig renere, konstaterer Grant Gundersen, adm.dir i Skagerak Naturgass og regiondirektør Finn Halvor Skaardal i Lemminkäinen.
Etter omlegging til naturgass blir utslippende fra Skien-fabrikken til Lemminkäinen vesentlig renere, konstaterer Grant Gundersen, adm.dir i Skagerak Naturgass og regiondirektør Finn Halvor Skaardal i Lemminkäinen.
Jarle Skoglund
27. mai 2010 - 09:20

Nylig kunne ansatte og innbudte gjester markede åpningen av naturgassanlegget på Lemminkäinens produksjonsanlegg i Grenland. Dette er den andre fabrikken som er bygget om fra å bruke fyringsolje til naturgass. I fjor ble Tønsbergfabrikken åpnet, og i løpet av neste år vil alle produksjonsanleggene i region Sør være bygget om for drift med naturgass.50% naturgass

-Det må jeg si vi er stolte av, sa regiondirektør Finn Halvor Skaardal, da han ledet markeringen på Røra i Skien nylig .

- Dette er en ny markering på Lemminkäinens miljøsatsing og innen utgangen av året skal også vår fabrikk i Risør ha installert naturgass. Dette er gode og positive tiltak for denne del av næringslivet og vi tillater oss derfor å feire dette med denne tilstelningen. Med dette vil ca 50 prosent av Lemminkäinens produksjon av asfalt gå på naturgass. I region Vest har vi to store avdelinger som kjører med naturgass og i løpet av året vil Lillehammer også konvertere til gass, riktignok propan.

Oppvarmingen forursenser

-For hvert tonn asfalt, går det med ca syv liter fyringsolje til å tørke steinmaterialene og til å varme opp massen til ca 160oC. Produktet er en ferskvare som må legges på vegen før temperaturen kommer under 130o. Vi er med andre ord storforbrukere av energi og må selvfølgelig ha fokus på vårt energiforbruk. Med et volum på ca 1 mill tonn i 2009, så betyr det 7 millioner liter fyringsolje i året.

Det er oppvarmingen som er forurensende ved vår produksjon og ved å legge om til naturgass har vi nå en rein produksjon, forteller Skårdal til Våre Veger.

-I Lemminkainens strategi er det satt klare mål for vårt Miljø-ansvar. Vi ønsker å bli ledende på miljø og bærekraftig produksjon. Lemminkäinen har plikt og mulighet til å jobbe for å redusere utslipp og å fremme bærekraftig utvikling i anleggsbransjen, som det heter i våre strategier.

Asfalt 100% gjennvinnbart

-I så måte er denne investeringen helt i tråd med våre miljømål. Jeg vil også nevne at denne fabrikken produserer asfalt med konstant tilsetting av (10%) gjenbruk av asfalt. Asfaltflak kommer inn på tomta her, blir knust og går tilbake i produksjon. Det er viktig å huske at asfalt er 100 prosent gjenvinnbart, sa Skaardal til de frammøtte.

Han takket Skagerak Naturgass for nok et godt samarbeidsprosjekt.Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.