KRAFT

Legger nær all skyld på biodrivstoff

Jannicke Nilsen
31. juli 2008 - 07:36

Biodrivstoff har i lengre tid vært beskyldt for å stå bak en del av prisøkningen på matvarepriser, som rammer den fattigere delen av verden hardt.

Flere har imidlertid hevdet at påvirkningen fra biodrivstoffproduksjon bare forklarer en liten del av de aksellererende matprisene, som også merkes her hjemme i Norge.

Denne uken har Verdensbanken publisert en lenge ventet og omstridt forskningrapport.

To tredjedeler

Her konkluderer økonomen Don Mitchell med at hele 70-75 prosent av prisøkningen kan føres tilbake til biodrivstoffproduksjon, melder nyhetsbyrået Reuters.

Produksjonen forårsaker slunkne kornlagre, handelsspekulasjon og eksportbarrierer, mens de resterende 25-30 prosentene av prisstigningen kan tilskrives en svakere dollar, høyere kraftpriser, gjødselskostnader og transportkostnader.

Mitchell mener ikke at minkende kornlagre i den tredje verden er en viktig årsak til prisøkningen.

Omstridt

En foreløpig rapport-versjon som britiske medier fikk tilgang til på forsommeren, skapte stor debatt mellom biodrivstoff-produsenter og motstandere av første generasjons biodrivstoff.

Funnene til økonomen er omstridte fordi det er første gang noen har hevdet at prisøkningen på matvarer i stå stor grad skyldes produksjon av førstegenerasjons biodrivstoff.

Det internasjonale pengefondet (IMF) er den institusjonen som tidligere har gått lengst i å utpeke biodrivstoff som synder.

Beregninger som ble publisert i mai ga biodrivstoff skylden for 70 prosent av prisstigningen på mais og 40 prosent på soyabønner.

Sprikende teorier

På den andre siden har Bush-administrasjonen tidligere sagt at kun 2-3 prosent av prisøkningen på mat skyldes biodrivstoff.

- Den store produksjonen av biodrivstoff i USA og Europa støttes av subsidier, omsetningspåbud og importtariffer. Uten dagens politikk ville produksjonsnivået av biodrivstoff vært mindre, og prisøkningen lavere, uttaler Mitchell i rapporten.

- For enkelt

Produsentene av biodrivstoff er ikke overraskende uenige i økonomens konklusjoner.

- En slik enkel tilnærming til spørsmålet hindrer en nøyaktig og ærlig forståelse av at det faktisk er et mylder av faktorer som påvirker matvareprisene, uttaler Bob Dineen i Renewable Fuels Association til Reuters.

Rapporten har tatt for seg månedsvise endringer i matvareprisene siden 2002, og det skal være første gang noen har sett så detaljert på sammenhengene mellom biodrivstoffproduksjon og matvarepriser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.