KRAFT

Legger fram konkrete Hardanger-tiltak

KREVER KABEL: Den planlagte kraftledningen gjennom Hardanger ( Sima-Samnanger), har fått hardingene til å se rødt. De krever at kraftledningene blir lagt i sjø- og jordkabel.
KREVER KABEL: Den planlagte kraftledningen gjennom Hardanger ( Sima-Samnanger), har fått hardingene til å se rødt. De krever at kraftledningene blir lagt i sjø- og jordkabel. Bilde: Mona Sprenger

Det melder NRK. Ifølge VG kan traseen bli endret.

Samtidig skal regjeringen være villige til å vurdere sjøkabel på nytt.

Energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) sier til NRK at han vil presentere de nye tiltakene på dialogmøtet på Statsministerens kontor der en rekke Hardanger-ordførere deltar tirsdag ettermiddag.

Etter det VG erfarer vil statsminister Jens Stoltenberg (Ap) legge fram nye planer for de omstridte mastene i Hardanger. Kilder i regjeringspartiene sier til VG at hovedgrepet vil være et forslag om en endret trasé for den omstridte kraftlinjen. Men regjeringen vil også åpne for å vurdere sjøkabler en gang til, melder både VG og TV 2.

Høyere opp

Den nye planen for luftmastene skal ifølge VGs kilder innebære at de plasseres høyere oppe på fjellet, slik at de blir mindre synlige fra Hardangerfjorden.

Det skal også være aktuelt å endre traseen slik at ledningen ikke krysser fjorden på samme måte.

Det vedtatte forslaget om kraftlinje i luftspenn fra Sima til Samnanger har blitt møtt med kraftige protester etter at beslutningen ble tatt 2. juli. Folk i Hardanger og miljøorganisasjoner ønsker at kraften skal overføres gjennom sjøkabel.

Sikre forsyning

Tirsdag ettermiddag møter statsminister Jens Stoltenberg (Ap), samordningsminister Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) fylkesordførere og ordførere fra flere kommuner i Hordaland.

– Vi skal sikre strømforsyningen til Bergen, samtidig som vi skal ivareta det lokale engasjementet, sa Jens Stoltenberg før møtet, ifølge TV 2.

Hardanger-debatt uten teknologer