KLIMA

Legger fram forslag til globale klimatiltak

Stoltenberg presenterte hovedelementene i forslaget da han talte til Arbeiderpartiets landsstyre torsdag.

Norges posisjoner bygger på en sterkere global klimaavtale med forpliktende globale mål.

– Vi må bli enige om at målet for en ny global klimaavtale må være at temperaturen ikke skal stige med mer enn 2 grader, sa han.

50 prosent reduksjon

Videre går Norge inn for at de globale kuttene av klimagasser skal reduseres med minst 50 prosent innen 2050 i forhold til 1990.

Et tredje punkt er at flere land må påta seg klimaforpliktelser. Stoltenberg viste i talen til at land som USA og Australia er blant de rike landene som ikke har noen slike forpliktelser. Det samme gjelder for land som Brasil, Kina og Sør-Korea.

– Dagens klimaavtale omfatter land som står for bare 30 prosent av utslippene. Det er altfor lite, sa statsministeren.

Norge går også inn for at rike land må ta storparten av regningen, og at uregulerte sektorer som luftfart og skipsfart må med.

Tror på forlik hjemme

Stoltenberg slo fast at klima kommer til å bli en viktig sak for regjeringen både fram til valget i 2009 og i partiprogrammet som skal gjelde fra 2009.

– Det er umulig å løse klimaproblemene ved å satse på de frie markedskreftene. For å klare det, er det nødvendig med sosialdemokratisk fellesskapspolitikk, sa han.

– Bred enighet

Statsministeren tror det er gode muligheter til å komme fram til et bredt forlik i Stortinget når regjeringens klimamelding skal behandles i løpet av høsten.

– Det er egentlig bred enighet om de grunnleggende standpunktene. Norge skal påta seg forpliktelser både hjemme og ute, sa han videre.

Stoltenberg hevdet også at det er bred tilslutning til regjeringens klimaambisjoner.

– Vi diskuterer gjerne virkemidler med de andre partiene, men våre prinsipper ligger til grunn, sa statsministeren.

(©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.