MENINGER

Legg bort smykkene

Harde tak i smia ved Kverneland.
Harde tak i smia ved Kverneland.Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
20. sep. 2006 - 10:11

Av Ole K. Helgesen

Journalist

Mange norske industribedrifter sliter med høye kraftpriser og ineffektivitet. Likevel er det bonanza i store deler av industrien. Og det er ikke på grunn av politiske edelsteiner som næringsminister Odd Eriksen har dratt opp av det såkalte smykkeskrinet sitt. De gode tidene skyldes den sterke kompetansen og stålviljen som finnes i norsk industri, godt støttet av høye priser på olje og andre råvarer.

Nå har regjeringen en enestående muligheten til å føre en offensiv næringspolitikk. Bedriftene skriker etter arbeidskraft, og omstillinger går lettere enn noen gang. For eksempel var ni av ti i ny jobb bare noen få måneder etter nedleggelsen av Union. Dette viser at det er unødvendig av næringsministeren å bruke all energi på redningsforsøk som er dømt til å mislykkes.

Odd Eriksen liker ikke å snakke om den såkalte "verktøykassa" fordi ordet minner om noe som må repareres. Han vil heller kalle samlingen av virkemidler for et smykkeskrin. Å kalle regjeringens næringspolitikk et smykkeskrin gir svært dårlige signaler. Smykker er noe man pynter seg med, ofte gitt som uforpliktende gaver. Industrien trenger ikke gaver. Det som trengs, er like vilkår som konkurrentene i Europa og ellers i verden. Resten klarer industrien selv - med ordentlige verktøy, uten pynt og stæsj.Industridagene – et viktig møtested

Den landbaserte industrien har ingen messe på nivå med petroleumbransjens ONS og shippingbransjens Norshipping. Dette hadde arrangøren bak Industridagene ambisjoner om å gjøre noe med. Oppgaven viste seg å være vanskelig. Det finnes alt for mange små bedrifter og miljøer som ikke ser nødvendigheten av å presentere seg og mulighetene til samarbeid på tvers av bransjene. Derfor vil ikke Norges Varemesse nå målet sitt med det første.

Selv om Industridagene blir er et mer tradisjonelt arrangement, vil messen likevel være stor. To haller skal fylles med 300 utstillere fra mange segmenter i industrien. Teknisk Ukeblad oppfordrer alle som er tilstede til å benytte den unike muligheten til dele erfaringer med andre bedrifter. Og til de mange bedriftene som ikke er tilstede: Våkn opp!

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.