MOBIL

Legend, Desire eller Xperia X10?

Hva er egentlig forskjellen på de råeste Android-telefonene?

Sony Ericsson X10 har størst skjerm.
Sony Ericsson X10 har størst skjerm.
Marius ValleMarius ValleJournalist
3. mai 2010 - 18:52

I det siste har det kommet flere toppmodeller med Android, og selv om de alle sammen er imponerende telefoner er det noen vesentlige forskjeller mellom dem. Vi har sett nærmere på HTC Legend, HTC Desire og Sony Ericsson Xperia X10.

De tre telefonene har mye til felles, men de er forskjellige på noen områder. Uansett hvilken du velger så får du en telefon med standardtilkobling for hodesett og datakabel, tilgang til programvarebiblioteket Android Market, super-3G, Wi-fi og GPS.

Les også: Test av LegendDesireX10

Skjerm

Det er Sony Ericsson X10 som er kongen på haugen. Med en skjerm på fire tommer og oppløsningen 480 x 854 piksler har X10 en litt bedre skjerm enn HTC Desire, som stiller med 3,7 tommer og 480 x 800 piksler. Men selv om X10 har større skjerm med høyere oppløsning er det etter vår mening Desire som har den beste skjermen. Dette er fordi Desire har en AMOLED-skjerm, noe som betyr at den har mer intense farger, bedre kontrast og bruker mindre strøm.

HTC Legend sin skjerm er i en lavere klasse. Den måler 3,2 tommer og har 320 x 480 pikslers oppløsning. Det vil ikke si at skjermen er dårlig, men at den ikke er like skarp som det Desire eller X10. For øvrig har Legend i likhet med Desire en AMOLED-skjerm.

Prosessor

En rask prosessor betyr at programmer starter og kjører raskt. En treg prosessor gjør at alt tar lenger tid. 

Igjen er det Desire og X10 som er i toppen. De har begge to en Qualcomm Snapdragon-prosessor på 1000 MHz (1 GHz). Snapdragon er mer enn en prosessor, og er mer en maskinvareplattform. Det vil si at det her er integrert både en applikasjonsprosessor, GPS og mobilmodem. I den grunnleggende maskivaren er altså X10 og Desire identiske, da begge kjører på QSD8250-brikkesettet.

Legend har svakere maskinvare. Også denne har en Qualcomm-prosessor, men denne kjører på 600 MHz og MSM7227-brikkesett. Selv om hastigheten er 600 MHz vil ikke det si at telefonen er treg. Det er flere faktorer som spiller inn her...

Arbeidsminne (RAM)

Arbeidsminnet er en slik faktor. Jo mer arbeidsminne, jo mer kan telefonen jobbe med samtidig, og jo hurtigere går det. I de fleste tilfeller er det faktisk viktigere med mye arbeidsminne enn rask prosessor. Har telefonen mye arbeidsminne kan du kjøre mange programmer samtidig uten at telefonen går tregt, eller du kan kjøre minneintensive programmer, som for eksempel Flash i nettleseren.

Arbeidsminne må ikke blandes sammen med lagringsminne, som er minnet du lagrer bilder, musikk og annet i.

Det er HTC Desire som er suverent best her. Med hele 576 MB RAM er den klar for å utføre tunge oppgaver raskt og smidig. Dette er noe av grunnen til at denne telefonen fungerer så bra til surfing, og sluker unna Flash-animasjoner.

X10 og Legend er begge to utstyrt med 384 MB RAM, noe som gjør at de har svakere evner når det kommer til å kjøre mange programmer samtidig. Selv om det er mindre minne er ingen av de to dårlige.

Noe av årsaken er måten Android styrer kjøring av flere oppgaver samtidig. Når mer minne trengs kan nemlig operativsystemet lagre programmer og avslutte dem.

Les mer om fleroppgavekjøring i Android

Operativsystem

Joda, de kjører alle sammen Android. Men HTC Legend og Desire har nyeste tilgjengelige utgave, nemlig Android 2.1. Sony Ericsson X10 har versjon 1.6.

Og akkurat dette er faktisk en ganske vesetnlig forskjell. Android 1.6 mangler innebygget Exchange-støtte. X10 er derfor avhengig av tredjepartsprogramvare for å synkronisere, noe som ikke fungerer optimalt. Versjon 1.6 er også utsatt for dårlig skrevet programvare, som kan få telefonen til å henge seg opp eller som ligger i bakgrunnen og stjeler ressurser.

Android 2.1 støtter også flertrykk på skjermen, slik at du kan bruke to fingre til å zoome inn og ut i nettleseren. I den nyeste versjonen er det også mulighet for 3D-aksellerasjon.

At X10 har en gammel Android-versjon er kanskje det største minuset med telefonen. Det skal nevnes at Sony Ericsson kommer med oppgradering til 2.1 senere i år. 

Les mer om hva som er nytt i 2.1 i vår test av Samsung Galaxy Spica »

Spesifikasjoner

Siden X10 og Desire kjører på samme brikkesett har de nesten lik spesifikasjonsliste. De største forskjellene finner vi i kameraet (8 MP på X10, 5 MP på Desire), størrelsen (X10 er marginalt større enn Desire) og hva som følger med i eska. 

Legend er med unntak av de forskjellene vi har nevnt i denne artikkelen i stor grad lik Desire. 

Batteri

Hvor lenge batteriet på telefonen varer kommer helt an på hvordan du bruker den. Det viktigste er hvor stor kapasitet batteriet har. Legend har fått mye tyn for å ha et svakt batteri, og med en kapasitet på 1300 mAh er det også denne telefonen av de tre som har dårligst kapasitet.

På toppen finner vi X10 som stiller med hele 1500 mAh. Det vil si at telefonen har batteriet med høyest kapasitet. Desire har 1400 mAh, og har kortere tale- og hviletid enn X10. 

Byggekvalitet

Med et deksel laget i ett stykke aluminium er Legend den telefonen som både ser og kjennes best ut. Denne telefonen har rett og slett en suveren kvalitetsfølelse som ingen andre overgår akkurat nå.

Desire har en ramme i metall, men bakside i plast. X10 er plast hele veien og føles ganske stor i forhold til de to andre.

Pris

I skrivende stund er prisene på telefonene som følger:

Sony Ericsson X10: 4500 kroner
HTC Desire: 3900 kroner
HTC Legend: 3600 kroner 

Beste kjøp?

Vi kan ikke si at noen av disse tre telefonene er et dårlig kjøp. Alle er svært gode Android-telefoner. Men Desire stikker seg frem som den råeste. Spesielt fordi den har mest minne, Android 2.1, en svært god skjerm og rask prosessor. At den også er billigere enn X10 gjør dette til det beste kjøpet blant de beste Android-telefonene akkurat nå.

Les våre tester:
HTC Desire »
Sony Ericsson X10 »
HTC Legend »

Vil du ha en god Android-telefon uten å betale skjorta? Da anbefaler vi at du tar en titt på Samsung Galaxy Spica.

Les også: Fem programmer du må ha på HTC Desire »

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.