ROMFART

Ledige seter på formørkelsesfly

28. juli 2008 - 14:22

– Det er fortsatt en del ledige plasser igjen. Fra de beste setene vil du kunne se skyggen av månen storme fram i 360.000 kilometer i timen. Det blir et spektakulært syn, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegard til NTB.

Forlenger opplevelsen

Fenomenet han snakker om er den første totale solformørkelsen på norsk område siden 1954. Med et chartret SAS-fly tilbyr han formørkelsesturistene en forlenget opplevelse av den totale solformørkelsen. Flyet vil følge formørkelsen i 900 kilometer i timen og dermed forlenge opplevelsen med 40 sekunder til tre hele minutter.

– Dette blir en gigantopplevelse det er få forunt å kunne se med egne øyne. Jeg har mange sommerfugler i magen, sier Ødegaard før den spesielle charterturen som går fra Gardermoen.

Folkefest

Til de som ikke har råd eller tid til å fly i sju timer opp til Svalbard for å oppleve begivenheten på stedet, kan en tur til Frognerparken fredag formiddag være en god erstatning.

På samme måte som under venuspassasjen i 2004, legger Norsk Astronomisk Selskap og Intstitutt for astrofysikk ved Universitetet i Oslo opp til en astronomisk folkefest i parken. Med egne øyne kan de som møter opp i parken se 50 prosent av solen bli dekket av månen.

Men på en 50 kvadratmeter storskjerm vil det være mulig å se liveopptak fra totalitetssonen.

– Et orionfly fra Forsvaret vil filme formørkelsen ved Svalbard og sende bildene direkte per satellitt til Frognerparken og webstedet astronomi.no. Dette har aldri blitt gjort tidligere, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.