MENINGER

Ledig på dametoalettet

Ragna Kronstad
10. nov. 2004 - 08:09

Det var heller et sjokkert gisp som kom ut av den rødmalte munnen min: Jeg var nesten helt alene blant over 200 menn!

At menn styrer pengesekken og at det er menn som utvikler teknologi, er en kjent sak, men å merke disse allmennkjente fakta på kroppen er likevel en selsom opplevelse. Tenk deg selv som eneste mann blant 200 kvinner. Hadde du vært særlig høy i hatten? Det blir som å misfortå kleskoden på fest og komme i galla, når alle andre går i jeans.

Hadde jeg presentert min forretningsidé for en større forsamling med kun menn til stede, ville jeg følt meg ganske så på bortebane. Jeg slapp heldigvis det. Som et ekte barn fra 1970-tallet så har jeg hatt det ganske greit som kvinne så langt i livet. Jeg har kunnet utøve den idrettsgren som jeg til enhver tid syntes virket artig, og jeg har kunnet hevde meg både under utdanning og i arbeidslivet. Kjønnsfordelingen har vært grei. Ikke rart jeg gisper når jeg med egne øyne ser hvor skjevt det fortsatt kan være.

Det får meg til å tenke. Blir det satset nok på teknologi som vi kvinner vil ha eller forstår? Hva vet egentlig menn om hva som kan fungere for det motsatte kjønn? Jeg håper at fondsforvalterne har gode nok markedsanalytikere som kan hviske dem i øret om at vi kvinner er annerledes enn menn. Men disse rådgiverne kan jo fort bli overfladiske: Gründerne som utvikler ny teknologi tilhører jo også alle det teknologisterke kjønn.

Om venturekapitalen hadde villet, hadde det ikke vært så mye kvinneteknologi å satse på heller. Men er det streng tatt noe som heter kvinneteknologi? Nei, teknologien er kjønnsnøytral. Heldigvis. Det er et hav av muligheter i teknologiens verden. Men så lenge det bare er mennene som fatter dette poenget, er det de som styrer utviklingen. Den nye strykemaskinen til Siemens er et ekspempel på dette. Ikke rart at den kom på markedet etter at mannen begynte å stryke skjorta si selv. Markedsføringen er til og med rettet mot menn. Men jeg vil også ha en sånn! En som også kan stryke kjolene mine!

Hadde jeg presentert min forretningsidé for en større forsamling med kun menn til stede, ville jeg følt meg ganske så på bortebane.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.