IT

Ledere i Forsvaret korrupsjonssiktet

11. des. 2007 - 23:34

Oslo (NTB):– Vi har foretatt ransakinger av boliger og arbeidssteder en rekke steder i Norge, bekrefter statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til NTB.

Han vil ikke opplyse om hvor i landet aksjonene er gjennomført, eller hvor mange steder, men sier at mer enn tre politidistrikt er involvert.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas i Økokrim er flere enn ti personer siktet for forhold knyttet til korrupsjon. Dette gjelder både forsvarsfolk og sivile.

– Vi har sett på både giversiden og mottakersiden. Mottakersiden består hovedsakelig av forsvarsfolk, mens giversiden er sivile personer i de bedriftene vi har sett på, sier Kavlie.

Les også:

Ni millioner i bot til Siemens



Viseadmiral mistenkt

Sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter, viseadmiral Jan Reksten, er blant forsvarstoppene politiet gikk til aksjon mot tirsdag.

Reksten skriver i en pressemelding at han deltok på en golftur til Alicante i Spania i 2004 som var sponset av Siemens, men at han ikke ble kjent med sponsingen før april 2007.

– Økokrim undersøker saken og har i dag tatt beslag i relevante dokumenter. Til grunn for beslagene ligger mistanke om at jeg skal ha mottatt en fordel ved at Siemens sponset arrangementet. Jeg var imidlertid ukjent med at Siemens var sponsor. Jeg granskes for å ha mottatt utilbørlige fordelsoverføringer til en samlet verdi av kroner 6.000, opplyser Reksten.

– Golfturen foregikk i min ferie, med venner og kolleger, der jeg selv betalte flybilletter og diverse andre utgifter, men trodde vi bodde rimelig gjennom venner, skriver viseadmiralen.

Reksten sier han vitnet om turen under rettssaken mot kontreadmiral Atle Karlsvik i 2004.

– Jeg ser fram til å få dette grundig belyst av Økokrim, slik at saken kan legges død, skriver Reksten.

Siemens-saken

Kavlie opplyser at aksjonen har bakgrunn i opplysningene som kom fram i det regjeringsoppnevnte Dalseide-utvalget, som gransket IKT-kontrakter i Forsvaret. Utvalget avdekket blant annet omfattende bruk av ulike former for smøring av forsvarsansatte.

Flere av forholdene er også knyttet til Siemens-saken, bekrefter Kavli overfor NTB.

– Men ikke alle, understreker han.

Økokrim ga tidligere tirsdag Siemens et forelegg på 9 millioner kroner for overfakturering av Forsvaret i tiden 2000 til 2005. Dette gjelder mer enn 60 millioner kroner i forbindelse med leveranser.

Departementet anmeldte

Økokrim startet etterforskningen etter at Forsvarsdepartementet (FD) anmeldte forholdene i sommer.

– Vi ba om at det ble foretatt etterforskning av både eksterne aktører og Forsvarets egne ansatte. Vi registrerer nå at dette har ført til etterforskningsskritt fra politiets side, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Magne Hovtun i FD til NTB.

Departementet vil ikke kommentere tirsdagens siktelser ytterligere. Heller ikke Forsvaret vil si noe.

– Vi kommenterer ikke denne saken, sier avdelingsdirektør Birgitte Frisch i presse- og informasjonsavdelingen til NTB.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.