IKT

Ledende på halvleder

Horten: Fairchild kjøpte Signal Processing Technologies (SPT) fra et japansk selskap . - Vi har lett verden over etter ekspertise på høyhastighets prosessering av analog til digital signalomformere. Det fant vi ved designsenteret i Horten, forteller Gary Ross, som er sjef for Fairchilds forretningsvirksomhet innen signalbehandling.

- Vi er forbløffet over hvilken kvalitet og standard som designerne i Horten holder, og hvilket nivå det et på kunnskapen og miljøet når det gjelder analog-digitalomforming i Norge. Både når det gjelder kompleksitet, evne til å finne gode løsninger og samarbeidsevne de ansatte i mellom, danner teknologien fra Norge state of the art. Jeg mener at store deler av utviklingsmiljøet i Fairchild har mye lære fra det norske miljøet, understreker han.

I en brikke

At amerikanerne har fattet interesse for norsk kunnskapsindustri, er ikke noe nytt. Vegg i vegg med Fairchilds nye avdeling i Horten ligger Park Air Systems, eid av Lockheed Martin og et steinkast unna finner vi GE Vingmed Ultrasound.

SPT i Horten er ikke store bedriften. Den består av fire ansatte som sammen utarbeider design for superhurtige A/D-omformere. Dette er omformere som brukes i stillfotokameraer eller for digitalfjernsyn. De brukes også i utrustning og instrumentering av testutstyr i elektronikkindustrien hvor fabrikantene er avhengig av signalbehandlingsutstyr med stor kapasitet for å teste ny elektronikk.

- Overtakelsen av SPT i Horten gjør at vi har kompetanse på hele signalbehandlingskjeden. Vi har i første omgang som mål å integrere A/D-omformerne inn i en brikke hvor Fairchild allerede har alt utstyr som filtere og forsterkere som er nødvendig på analog side. Denne brikken vil deretter bli produsert ved våre fabrikker i Korea og i South Portland i Maine, USA, forteller Ross.

Vil vokse

Hortenskontoret har fått status som Centre of Excellence i Fairchild. Amerikanerne har ingen planer om å flytte virksomheten over til USA. - Vi har tvert i mot planer om å utvide virksomheten etter hvert. I Norge finnes det en kunnskap spesielt knyttet til analog digitaldesign som er unik. Det må vi utnytte videre. Dessuten har folkene våre her ekspertise i å konstruere kretser som bruker lite energi og utvikler lite varme. Å få dette inn i vårt assortement av elektronikk, kan gi oss en ledende posisjon når det gjelder elektronikk knyttet til video og digital bildeutrustning, mener Ross. Han nevner at typiske apparater som denne elektronikken vil brukes i, er digitale TV-er, flatskjermer og mobiltelefoner - hvor de allerede har levert en del enheter - i tillegg til alle slags kameraer og skannere.

For de ansatte i Horten er overtakelsen gledelig. - Vi får nye muligheter, spesielt når det gjelder designverktøy og utstyr for prototyping. Det er en stor fordel at våre eiere har egne produksjonsfasiliteter. Dette gjør det lettere å produsere de enhetene vi konstruerer, forteller daglig leder av hortenskontoret, Jone Svihus.

- Med et merkenavn som Faichild vil det dessuten bli lettere å rekruttere folk. Dette er et internasjonalt selskap som gir de ansatte helt andre muligheter for en karriere enn hva vi hadde tidligere med våre japanske eiere.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.