Leca er EPD-klare; åpner for miljøregnskap i anbudet

Leca er nå sertifisert for å lage tilpassede EPD-er som omfatter hele leveransen av Leca til et prosjekt.

Kjemiingeniør Tone Storbråten (t.v) og produksjonsdirektør Hege Eizenberger i Leca Norge kan levere akkurat den EPD du trenger til ditt Leca-prosjekt
Kjemiingeniør Tone Storbråten (t.v) og produksjonsdirektør Hege Eizenberger i Leca Norge kan levere akkurat den EPD du trenger til ditt Leca-prosjekt Foto: Johan Blytt Holmen, Leca
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
4. okt. 2018 - 11:55

Dermed er det blitt enklere for dem som vil å levere et godt miljøregnskap sammen med anbudet sitt.

– Sammen med LCA.no har vi i Leca Norge utviklet en applikasjon som gjør at vi kan levere EPD-er på forespørsel. Det betyr at entreprenører kan kontakte oss, fortelle oss hvor mye de trenger, hvor de vil ha det levert og hvordan.

Leveres med anbudet

I løpet av en dag eller to får kunden en EPD med miljøbelastning for hele leveransen. Deretter er det bare å levere inn anbudet, sier Tone Storbråten, kjemiingeniør hos Leca Norge.

En miljødeklarasjon (EPD) er et dokument som beskriver alle miljøegenskapene til et produkt. Det er en internasjonal standard som blir stadig mer etterspurt i bygg- og anleggsbransjen.

For en entreprenør vil det være en stor jobb å utarbeide miljødeklarasjoner for alle leveringer i et stort prosjekt. Men nå kan altså Leca lage prosjektbaserte EPD'er som kan levers sammen med anbudet.

Bærekraft i praksis

EPD-generatoren baserer seg på den nye EPD-en for løs Leca ISO 10-20. Løs Leca er bærekraftig, særlig i materialeffektivitet og i leveringsleddet. 1m3 leire blir omdannet til 4–5m3 Leca. Det er effektiv bruk av naturressurser. Og den lave vekten gjør at man kan få opp til fem ganger så mye materiale på bilen som ved konvensjonelle tunge materialer. Det betyr færre biler på veien og lavere kostnader.

– Vi henter skånsomt naturlig leire, produserer og leverer produktet på en bærekraftig måte og når produktet en gang skal deponeres, har ikke Lecaen annen miljøpåvirkning enn den hadde den gangen den bare var leire, forteller Tone Storbråten.

LES OGSÅ: Franzefoss først med miljødeklarasjon på pukk i Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.