KLIMA

Lavutslippsutvalget: Altfor lite er gjort

FØRSTE CO2-PILOTANLEGG: Vattenfall byggde verdens første pilotanlegg for et CO2-fritt kullkraftverk opp mot kraftverket Schwarze Pumpe som ligger ved Spremberg sør for Berlin.
FØRSTE CO2-PILOTANLEGG: Vattenfall byggde verdens første pilotanlegg for et CO2-fritt kullkraftverk opp mot kraftverket Schwarze Pumpe som ligger ved Spremberg sør for Berlin. Bilde: Vattenfall
9. okt. 2007 - 12:01

Oslo (NTB): Professor Jørgen Randers, som la fram Lavutslippsutvalgets rapport for ett år siden, mener regjeringen bør få fart i de elleve strakstiltakene som utvalget har foreslått.

"Peanuts"

Lavutslippsutvalget anbefalte for ett år siden at regjeringen bør følge opp elleve miljøanbefalinger. Bare én av dem er godt oppfulgt, skriver Aftenposten.

– Det er gjort en del på folkeopplysning og noe på CO2-håndtering. Ser man på hva som er gjort på vindkraft til havs og bilavgifter, er det små skritt. Det er så peanuts at det er til å gråte av, sier Randers.

Samtidig gir han regjeringen ros.

– Regjeringen skal ha skryt for å ha satt ned utvalget før klimaproblematikken var på alles lepper. Dessuten er det avsatt betydelige beløp til CO2-håndtering i statsbudsjettet, sier Randers.

Han utfordrer regjeringen til å øke støtten til vindkraft fra 8 til 20 øre per kilowattime.

Tiltak

Randers vil ha 150 øre i støtte per kilowattime for vindmøller til havs, og han vil intensivere satsingen på fullskala CO2-rensing på Kårstø ved å doble beløpet i 2009. For neste år er det avsatt 1 milliard kroner.

Videre vil Randers ha påbud om biodrivstoffpumper på alle bensinstasjoner, forbud mot oljefyring, og påbud om strøm fra land til nye plattformer.

– Da vil det være mulig å komme ut av stortingsperioden med flagget ganske høyt hevet, sier Randers. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.